Bitcoin miners zwaar onder druk door FTX-drama, nieuwe capitulatie-golf op komst?

Bitcoin (BTC) miners zijn entiteiten binnen het ecosysteem die bijdragen aan de beveiliging van het netwerk. Als beloning voor dat werk krijgen ze Bitcoin. De mate waarin mining een winstgevende operatie is, hangt dus bijna volledig af van de Bitcoin koers.

Mining-industrie onder druk

Het interessante aan de Bitcoin blockchain is dat we precies kunnen zien hoe miners op deze situatie reageren. Enkele analisten zijn erin geslaagd om de wallets van de grote miners in kaart te brengen, zodat we hun verkoopgedrag kunnen monitoren. De afgelopen zeven dagen zijn de balansen van de miners met 9.402 Bitcoin gedaald naar het laagste punt in 10 maanden tijd.

In totaal hebben miners nog altijd 1,826 miljoen Bitcoin (ter waarde van ongeveer 30 miljard euro) in bezit. Daarmee hebben ze dus nog grote hoeveelheden Bitcoin in hun reserves zitten. Dat kan een probleem worden als de koers te lang op dit niveau blijft. De hashrate, de hoeveelheid computerkracht in het netwerk, bungelt namelijk nog altijd rond een all-time high.

Wat is de hashrate?

De hashrate is de totale hoeveelheid computerkracht in het netwerk. Hoe hoger de totale computerkracht, hoe lastiger het is voor miners om nieuwe blokken te vinden. Een hoge hashrate betekent simpelweg dat er relatief veel miners bezig zijn om blokken te produceren voor de Bitcoin blockchain. Hoe hoger de concurrentie, hoe lastiger het is voor miners om winstgevend te zijn.

Als de Bitcoin koers dan ook nog zware klappen krijgt, zoals nu het geval is als gevolg van de problemen rondom FTX, dan zet dat de industrie onder druk. De grote jongens kunnen dat voorlopig nog wel even aan, maar we zien momenteel veel kleine miners capituleren. Dit betekent dat zij gedwongen moeten verkopen om het hoofd boven water te houden. Wat dat betreft is het te hopen dat de koers snel weer aantrekt.

Elektriciteitskosten groter dan de omzet

Een ander probleem voor Bitcoin miners is dat de elektriciteitskosten op dit moment hoger zijn dan hun inkomen. “De elektriciteitskosten voor het minen van Bitcoin zijn voor de tweede keer in vijf jaar tijd groter dan het gemiddelde inkomen. Dit betekent dat de elektriciteitsrekening voor de gemiddelde miner hoger is dan zijn inkomen. Veel miners zetten om die reden machines uit”, aldus Charles Edwards van Capriole Fund.

Als we de analyse van Blockware Solutions mogen geloven, dan is deze capitulatie-golf onder de miners nog niet voorbij. “Veel miners hebben energie-overeenkomsten die ze verplichten om een bepaalde hoeveelheid stroom af te nemen. Doen ze dat niet, dan moeten ze een soort boete betalen. Veel miners zetten om die reden waarschijnlijk door, ondanks dat ze momenteel verliesgevend zijn”, aldus Blockware Solutions in hun laatste nieuwsbrief.

Dit blijven deze miners waarschijnlijk doen, totdat ze gedwongen zijn om hun operaties volledig te staken. Wat dat betreft hebben zij op korte termijn een koersstijging nodig, want anders kan dit pijnlijke gevolgen hebben voor een deel van de industrie. Veel van de energiecontracten zijn tijdens de bull markt afgesloten en nu blijkt dat veel partijen op dat moment iets te optimistisch waren over de nabije toekomst.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.