Bitcoin netwerk verwerkt gemiddeld voor €82K aan waarde voor iedere €1 aan transactiekosten

Het bitcoin netwerk wordt steeds efficiënter, maar wat betekent dat eigenlijk? In de kern is het heel eenvoudig: met iedere euro aan transactiekosten gaat er gemiddeld steeds meer waarde over het netwerk heen en weer. Op dit moment verwerkt het bitcoin netwerk gemiddeld voor 82.000 euro aan waarde voor iedere euro aan transactiekosten. De bitcoin blockchain is qua transactiesnelheid wellicht niet sneller dan het gecentraliseerde VISA of Mastercard, maar wat het verplaatsen van waarde betreft kan er weinig aan bitcoin tippen.

Je kunt een betalingsprovider als VISA eigenlijk niet vergelijken met bitcoin. VISA is een puur betaalnetwerk, terwijl bitcoin daar nog een laag onder zit. Bitcoin zou eerder het systeem zijn waarmee betalingsproviders en banken onderling hun rekeningen vereffenen. Het Lightning Netwerk is bijvoorbeeld een technologie die meer in de buurt komt van partijen als PayPal en VISA. Het is belangrijk om dit onderscheid te begrijpen, zodat je voorbij het argument komt dat bitcoin te traag is. Het daadwerkelijke versturen van geld binnen het huidige financiële systeem duurt namelijk enkele dagen. Terwijl je met bitcoin binnen tien minuten een transactie onomkeerbaar kunt maken.

De efficiëntie van bitcoin in cijfers

Op het moment van schrijven verwerkt bitcoin per kwartaal gemiddeld 425 miljard euro aan transacties op het netwerk. Om die transacties van A naar B te krijgen betalen verzenders gemiddeld 0,00105 procent van de totale waarde die ze versturen. Het bijzondere aan een bitcoin-transactie is dat de wederpartij binnen tien minuten de volledige beschikking over de bitcoin heeft. Als we kijken naar de dagelijkse transactiekosten van bitcoin en andere blockchains, dan komt bitcoin op plek zeven terecht.

Het zevendaagse gemiddelde van bitcoin ligt op 589.000 euro, waarmee het achter Ethereum, Uniswap, Binance Smart Chain, SushiSwap, Aave en Compound komt. Als we de cijfers van CryptoFees mogen geloven, dan verwerkt Ethereum op het moment van schrijven voor ongeveer 46 miljoen euro aan transactiekosten. Wat bijna 99 procent hoger is dan bitcoin.

Op basis daarvan zou je denken dat Ethereum succesvoller is dan bitcoin, maar eigenlijk kun je de twee platformen niet met elkaar vergelijken. Bitcoin is een echte store of value, terwijl Ethereum meer een platform is waarop je smart contracts kunt laten draaien. De gemiddelde transactiewaarde van Ethereum ligt dan ook op 120 euro per euro aan transactiekosten. Wat dat betreft is Ethereum een stuk minder efficiënt dan bitcoin.

Bitcoin is puur en alleen geld en dat maakt de efficiëntie wat betreft de hoeveelheid waarde die men per euro aan transactiekosten verstuurt een hele belangrijke statistiek. Voor Ethereum is dat minder belangrijk, aangezien het daar meer om de applicaties gaat. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan DeFi en NFTs. Op bitcoin speelt dat gedeelte van de industrie op dit moment nog een ondergeschikte rol.

De transactiekosten van bitcoin en Ethereum

Een andere interessante manier om Bitcoin en Ethereum naast elkaar te leggen is door de gemiddelde transactiekosten met elkaar te vergelijken. Voor bitcoin liggen de gemiddelde kosten voor het versturen van een transactie op dit moment op 1,85 euro, waar je op Ethereum gemiddeld 37 euro kwijt bent voor het versturen van een transactie.

Interessant om te zien is dat het verschil tussen Bitcoin en Ethereum wat deze statistiek betreft ook steeds verder uit elkaar loopt. Op allebei de netwerken zullen de kosten voor een transactie op de basislaag blijven toenemen indien het aantal gebruikers blijft groeien. Al zal dat op Ethereum waarschijnlijk een grotere vlucht nemen gezien de manier waarop het netwerk gebruikt wordt.

Dit soort statistieken zijn een goede manier om Bitcoin en Ethereum beter te begrijpen en vooral waarin ze fundamenteel van elkaar verschillen. Bitcoin is een netwerk dat puur is ontworpen om te functioneren als een geldsysteem. Ethereum is ontworpen als een wereldcomputer, een platform waarop je decentrale applicaties kunt bouwen. In het geval van Ethereum is de efficiëntie wat betreft de kosten voor het versturen van waarde minder belangrijk.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.