Bitcoin vertoont sterke correlatie met S&P 500, maar niet voor altijd

Je kan het leuk vinden of niet, maar de bitcoinkoers beweegt de afgelopen weken precies hetzelfde als de Amerikaanse aandelenmarkt. Maar blijft dat wel zo? Of is dit iets voor de korte termijn? In deze analyse bekijken we of er een verband is tussen de bitcoinkoers en de Amerikaanse aandelenmarkt.

Afgelopen weken een sterk verband

Het is niet te ontkennen, sinds vorige week beweegt de bitcoinkoers hetzelfde als de S&P 500 index. Hieronder zie je de koers van bitcoin (groen) vergeleken met de koers van de S&P 500 (rood). De grafiek begint op donderdag 11 juni en loopt door tot en met nu.

Op donderdag zakte de S&P 500 voor het eerst sinds weken fors, en bitcoin ging ook mee. In het weekend was de futuresmarkt van de index gesloten, en bewoog bitcoin zijwaarts. Afgelopen avond steeg de S&P 500, en groeide ook bitcoin mee. De reden hiervoor is dat de Federal Reserve aankondigde om individuele bedrijfsobligaties op te kopen. Daarover lees je in dit artikel meer.

Er is nu dus een sterke correlatie tussen de S&P 500 en bitcoin. Zelfs de procentuele stijgingen en dalingen komen nu precies overeen.

Maar is dat altijd zo geweest?

Maar dat deze samenhang er nu is, betekent niet dat dit voor altijd is. Op de grafiek hieronder laten we het verband tussen S&P 500 futures en de bitcoinkoers zien. Boven zie je de bitcoin koers van medio 2010 tot en met nu. Daaronder zie je de correlatie-coëfficient. Dat is een getal tussen de 0 en de 1 die de sterkte van een verband weergeeft.

Hoe moet je dit getal aflezen?

  • Dicht bij de 1 geeft een positief verband. Stijgt de S&P 500, dan stijgt ook bitcoin.
  • Een negatief verband is er als de waarde dicht bij -1 is. Stijgt de S&P 500, dan daalt bitcoin juist.
  • In de statistiek spreek je van een sterk verband als de waarde hoger is dan 0.7 (of lager dan -0.7 bij een negatief verband).

Op de grafiek hierboven zie je dat de correlatie niet constant is. Op sommige momenten is er sprake van een sterk verband, maar die momenten zijn spaarzaam.

Een van deze momenten was bijvoorbeeld tijdens de crash in maart. Toen bewoog bitcoin sterk mee met de S&P 500. Op dat moment daalden alle financiële markten vanwege de paniek die ontstond door de snelle verspreiding van het coronavirus. In de maanden erna zie je dat het verband juist weer afneemt. 

Bitcoin en altcoins hebben wel een sterk verband

Altcoins hebben wel een sterke samenhang met bitcoin. De correlatie-coëfficient op de grafiek hieronder geeft de samenhang weer tussen bitcoin en ethereum. Over het algemeen is deze stukken constanter. Vaak is er sprake van een matige tot sterke samenhang. Stijgt de koers van bitcoin, dan gaat de koers van ethereum ook mee. En andersom.

Crypto is een zelfstandige markt, bitcoin is king

Dit verband zie je niet alleen bij ethereum, maar ook bij vele andere altcoins. De koersen van altcoins bewegen vaak mee met de koers van bitcoin. Dit komt omdat bitcoin dominant is op de cryptomarkt, dat zie je op onderstaande grafiek, die afkomstig is van CoinMarketCap.

Het oranje vlak is bitcoin, de rest vertegenwoordigt de altcoinmarkt. Op dit moment heeft bitcoin een dominantie van ongeveer 65 procent. De waarde van alle bitcoins bij elkaar is 174 miljard dollar, de gehele cryptomarkt vertegenwoordigt 268 miljard dollar. Dat lijkt veel, maar vergeleken met alle andere markten staat bitcoin nog in de kinderschoenen. Dat wordt op deze website mooi weergegeven.

De cryptomarkt is dus een markt op zichzelf, waarin bitcoin dominant is. Maar bitcoin en de cryptomarkt vertoont weinig samenhang met de aandelenmarkt. Bitcoin blijft dus lekker zijn eigen gang gaan.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.