Bitcoin is de grootste unicorn van het afgelopen decennium, groter dan AirBNB, Uber en Snapchat

Balaji S. Srinivasan denkt dat bitcoin de grootste unicorn is van de afgelopen tien jaar. Nog groter dan de startups van de afgelopen jaren zoals Uber, Snapchat en Airbnb.

Wat is een unicorn?

Een bedrijf krijgt de unicorn-status als ze voldoen aan twee eisen: het moet een startup zijn en ze moeten een marktwaarde van 1 miljard hebben. Deze combinatie is net zo uniek als hun mythische naamgenoot de unicorn. Dat bitcoin een grotere marktkapitalisatie heeft dan veel populaire bedrijven, waarvan sommige zelfs ouder zijn dan bitcoin zegt genoeg.

Balaji S. Srinivasan is de oprichter van Earn Counsyl, Coin Center en tevens voormalig Coinbase CTO. Hij zegt dat bitcoin de grootste unicorn van het decennium is, niet de startups uit Silicon Valley zoals Uber, Snapchat en Airbnb.

Srinivasan heeft misschien wel een punt. Uber heeft momenteel een marktkapitalisatie van ongeveer 49 miljard dollar. De marktkapitalisatie van Airbnb bedraagt ​​ongeveer 35 miljard dollar en die van Snapchat is 23 miljard dollar. Zelfs al zou je deze drie bij elkaar optellen, dan verbleken ze bij bitcoin. De marktkapitalisatie van bitcoin is 133 miljard dollar.

Gemene deler

Bitcoin heeft veel gemeen met Uber en Airbnb. Het zijn alledrie concepten die bestaande en oude industrieën op zijn kop zetten. Disruptief is hier het juiste woord voor. Ga maar na:

 • De taxiwereld is nooit meer hetzelfde door Uber.
 • Iedereen kan zijn kamer verhuren aan toeristen vanwege Airbnb, het monopolie van hotels valt langzaam weg.
 • Vrijwel elke centrale bank en overheid wil een cryptocurrency ontwikkelen, dat was niet mogelijk zonder de opkomst van bitcoin.

In het afgelopen decennium is bitcoin een begrip geworden. Wat ooit een leuke technologie was voor nerds en cryptografen, is nu een wereldwijd erkend financieel instrument geworden dat de hegemonie van goud als waardeopslag bedreigt.

Vrijwel alle landen werken aan hun regelgeving rondom crypto’s. Hiermee erkennen ze dat bitcoin een nog grotere impact gaat hebben op de maatschappij. Duitsland gaat zelfs zo ver om te stellen dat nationale banken vanaf volgend jaar crypto’s mogen bewaren en verkopen.

Een protocol vergelijken met bedrijven slaat nergens op

Srinivasan krijgt oprecht opmerkingen naar zijn digitale hoofd geslingerd dat dit vergelijk helemaal niet opgaat. Hij verdedigt zijn vergelijking vanuit het oogpunt van een investeerder. Hij verwijst hierbij naar een essay van Mike Masnick getiteld Protocols, Not Platforms: A Technological Approach to Free Speech.

Hij vat dit samen door te stellen dat in het komende decennium, vanuit het oogpunt van de gebruiker de tegenstelling bedrijf-versus-protocol net zo gewoon zal worden als commercial-vs-open-source-code dat de afgelopen 10 jaar was.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Avatar

  Bravo bravo bravo bravo bravissimo

  05/12/2019
 • Avatar

  Zou eerder internet vergelijken met het bitcoinnetwerk .

  06/12/2019

Laat een reactie achter