Categories: BitcoinBlockchain

Bitstamp zet een node op voor het Lightning Network van bitcoin

Bitstamp is een van de oudste cryptocurrency exchanges, zij hebben nu aangekondigd een om een eigen lightning network node te draaien. En het mooie, dat is op verzoek van hun klanten.

“Wij geloven dat het lightning network het potentieel heeft om bitcoin naar een nog hoger niveau te tillen. We hebben een eigen lightning network node opgezet om het netwerk te laten groeien en andere bedrijven aan te moedigen om aan boord te komen.”

Volgens hun eigen website heeft Bitstamp momenteel 187 actieve kanalen op een totaal van 38.649 kanalen op de tweede laag van de blockchain van bitcoin. Op dit moment zijn er 195 verbonden nodes van een mogelijk totaal van 5.631. De capaciteit van de node van Bitstamp bedraagt op dit moment meer dan 9 bitcoin. Dat is ongeveer 1/100 van wat er op het totale lightning network rond gaat.

Goed voor de ontwikkeling van bitcoin

Bitstamp zegt dat ze de node draaien om het use-case scenario voor Bitcoin te vergroten en de acceptatiegraad van de cryptocurrency te verhogen. Het is een cliché maar dit soort initiatieven zijn goed voor de ontwikkeling van bitcoin.

Die ontwikkeling kan geremd worden door de beperkte schaalbaarheid van bitcoin. Er kunnen namelijk ongeveer zeven transacties per seconde verwerkt worden op de blockchain van bitcoin. Ter vergelijking: creditcardmaatschappijen kunnen 24.000 transacties per seconde verwerken. Groeit de populariteit van bitcoin nog verder? Dan loopt de blockchain tegen zijn limieten aan.

Op 23 januari 2018 was dit het duidelijkst zichtbaar. Op blockchain.info zien we dat de gemiddelde bevestigingstijd van een transactie 11.453 minuten in beslag nam. Dat is omgerekend bijna acht dagen.

Wat is het lightning network?

Een van de oplossingen is het lightning network, een off-chain toepassing. Dat houdt in dat transacties niet op de blockchain plaatsvinden, maar op een laag daaromheen.

Andersom worden ‘gewone’ bitcointransacties on-chain transacties genoemd. Deze transacties vinden namelijk wel plaats op de bitcoin blockchain.

Met behulp van het lightning network is het mogelijk om bliksemsnel bitcoin betalingen te versturen, met minimale fees. Dit netwerk moet bitcoin sneller en schaalbaarder maken.

Hoe werkt een transactie?

Om het Lightning Network te gebruiken verstuur je bitcoin naar het lightning network. Dit kan via een lightning wallet. Deze transactie is een gewone transactie op de bitcoin blockchain.

Vervolgens maak je een verbinding met een node op het lightning network.  Deze verbinding wordt een kanaal genoemd. Via een betaalkanaal kan jij bitcoin versturen naar iedereen binnen het lightning network. De transacties die je op dit netwerk maakt worden niet meegenomen op de blockchain.

Op het moment dat je je kanaal sluit, en je je lighting bitcoin wilt omwisselen voor normale bitcoin, dan wordt er pas een transactie op de blockchain bijgeschreven. Het kan zomaar zijn dat je dan al duizenden transacties hebt gedaan.

Wil je meer leren over het lightning network?

Leer over lightning

Jerrymie Marcus

Bitcoin gaat de wereld veranderen, daar geloof ik heilig in. Het wordt tijd voor een eerlijkere, decentrale wereld. Ik voel me dankbaar dat ik daar aan kan bijdragen door te schrijven en te informeren. Verder fungeer ik als hoofdredacteur voor het team.

Recent Posts

Verzeker je met bitcoin tegen grootste obligatiebubbel uit de geschiedenis

Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, zegt dat de wereldwijde obligatiemarkt een grote bubbel is, en denkt dat…

12 uur ago

Plus Token verkoopt 200.000 gestolen bitcoin, vermoedelijk exit scam

Op 14 augustus tweette venture capitalist Dovey Wan dat de recente prijsdaling van bitcoin komt door PLUS Token. Dit in…

1 dag ago

Bitcoin koers analyse: binnen paar uur tien procent op en neer

Wat gebeurt er veel deze week! De koers stuitert op en neer. En niet zo'n klein beetje, de bitcoin koers…

2 dagen ago

Ondanks dalende koers blijft bitcoin veilige haven, all-time high prijs eind 2019

Het marktsentiment van cryptocurrency is zo veranderlijk als een potje Mario Kart. Soms word je wakker met groene candles en…

2 dagen ago

De geopolitieke gevolgen van stablecoins

Sinds 2018 is er een ongekende explosie van stablecoins op de markt. Anton Lucian schrijft dat nu Libra en de…

3 dagen ago

Bitcoin koersanalyse: prijs daalt 16 procent en bitcoin is in korte tijd te veel verkocht

Afgelopen dinsdag schreven wij in onze koersanalyse dat bitcoin zich in een driehoek bevond. En als die aan de onderkant…

3 dagen ago