Categorieën: Bitcoin nieuwsBlockchain

Bitstamp zet een node op voor het Lightning Network van bitcoin

Bitstamp is een van de oudste cryptocurrency exchanges, zij hebben nu aangekondigd een om een eigen lightning network node te draaien. En het mooie, dat is op verzoek van hun klanten.

“Wij geloven dat het lightning network het potentieel heeft om bitcoin naar een nog hoger niveau te tillen. We hebben een eigen lightning network node opgezet om het netwerk te laten groeien en andere bedrijven aan te moedigen om aan boord te komen.”

Volgens hun eigen website heeft Bitstamp momenteel 187 actieve kanalen op een totaal van 38.649 kanalen op de tweede laag van de blockchain van bitcoin. Op dit moment zijn er 195 verbonden nodes van een mogelijk totaal van 5.631. De capaciteit van de node van Bitstamp bedraagt op dit moment meer dan 9 bitcoin. Dat is ongeveer 1/100 van wat er op het totale lightning network rond gaat.

Goed voor de ontwikkeling van bitcoin

Bitstamp zegt dat ze de node draaien om het use-case scenario voor Bitcoin te vergroten en de acceptatiegraad van de cryptocurrency te verhogen. Het is een cliché maar dit soort initiatieven zijn goed voor de ontwikkeling van bitcoin.

Die ontwikkeling kan geremd worden door de beperkte schaalbaarheid van bitcoin. Er kunnen namelijk ongeveer zeven transacties per seconde verwerkt worden op de blockchain van bitcoin. Ter vergelijking: creditcardmaatschappijen kunnen 24.000 transacties per seconde verwerken. Groeit de populariteit van bitcoin nog verder? Dan loopt de blockchain tegen zijn limieten aan.

Op 23 januari 2018 was dit het duidelijkst zichtbaar. Op blockchain.info zien we dat de gemiddelde bevestigingstijd van een transactie 11.453 minuten in beslag nam. Dat is omgerekend bijna acht dagen.

Wat is het lightning network?

Een van de oplossingen is het lightning network, een off-chain toepassing. Dat houdt in dat transacties niet op de blockchain plaatsvinden, maar op een laag daaromheen.

Andersom worden ‘gewone’ bitcointransacties on-chain transacties genoemd. Deze transacties vinden namelijk wel plaats op de bitcoin blockchain.

Met behulp van het lightning network is het mogelijk om bliksemsnel bitcoin betalingen te versturen, met minimale fees. Dit netwerk moet bitcoin sneller en schaalbaarder maken.

Hoe werkt een transactie?

Om het Lightning Network te gebruiken verstuur je bitcoin naar het lightning network. Dit kan via een lightning wallet. Deze transactie is een gewone transactie op de bitcoin blockchain.

Vervolgens maak je een verbinding met een node op het lightning network.  Deze verbinding wordt een kanaal genoemd. Via een betaalkanaal kan jij bitcoin versturen naar iedereen binnen het lightning network. De transacties die je op dit netwerk maakt worden niet meegenomen op de blockchain.

Op het moment dat je je kanaal sluit, en je je lighting bitcoin wilt omwisselen voor normale bitcoin, dan wordt er pas een transactie op de blockchain bijgeschreven. Het kan zomaar zijn dat je dan al duizenden transacties hebt gedaan.

Wil je meer leren over het lightning network?

Leer over lightning

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Ethereum oprichter Buterin: ‘Stablecoins kunnen waarde verzenden tussen blockchains’

Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin vindt dat de stablecoin industrie een waardevolle kans mist. Op 20…

6 uur geleden

Doek valt definitief voor token van Telegram, maar dit hoeft nog niet het einde te zijn

Telegram heeft het hoger beroep tegen het federaal hof van de Verenigde Staten laten valen.…

7 uur geleden

Er wordt steeds vaker en steeds positiever getweet over Bitcoin (BTC)

In 2020 praat men steeds meer over Bitcoin op social media platform Twitter. Dat blijkt…

8 uur geleden

Hard Fork Ethereum Classic volgende week al, wat doet dat met de waarde?

Nog een week te gaan tot het protocol van Ethereum Classic wordt aangepast door de…

9 uur geleden

Klassieke pump en dump van kleine altcoin zorgt voor stijging van 10.300 procent

Ze bestaan nog! De klassieke pump en dumps van weleer. Deze waren in 2016 en…

11 uur geleden

3 redenen waarom bitcoin anders is dan geld, goud en zilver

Het beleid van de centrale banken van de grootste landen ter wereld zorgt ervoor dat…

12 uur geleden

BTC Direct introduceert BLOX! Dé alles-in-een crypto app

Check it out!