Bloedt bitcoin langzaam leeg? Een analyse

De afgelopen tijd was de prijs van bitcoin al praktisch tot stilstand gekomen. Toch wist het wekelijks boven de 34.600 dollar (29.397 euro) en de EMA50 te sluiten.

Voortschrijdend gemiddelde

EMA staat voor Exponential Moving Average en is een voortschrijdend gewogen gemiddelde over een aantal kaarsen, hier dus 50. De EMAs geven dynamische support of weerstand, dat wil zeggen dat het prijsniveau van de steun of weerstand langzaam verschuift. Deze verschuiving is altijd richting de prijs. Zie de weekgrafiek hieronder, in dollars met voor elke week een kaars.

Weekgrafiek (Bron TradingView)

De steun van de wekelijkse EMA50 hield lang stand en het leek een mogelijk keerpunt voor de bitcoin koers om weer te leven te komen. Maar de sluiting van afgelopen week ligt er helaas onder. En deze week begint ook in het rood. Het lijkt erop dat bitcoin aan een nieuwe daling is begonnen. Bloedt bitcoin nu langzaam leeg?

Prijs levenloos op support

Als we even inzoomen op dagniveau in de grafiek hieronder, dan zien we dat ook daar de ondergrens weer wordt getest. Na weken in het kanaal tussen 40.700 dollar (34.579 euro) en 31.500 dollar (26.763 euro), en de laatste tijd zelfs onder de 35.900 dollar (30.501 euro), heen en weer te slinger, lijkt nu de prijs levenloos op de 31.500 dollar (26.763 euro) te liggen.

Daggrafiek (Bron TradingView)

Met een recente stevige correctie, gevolgd door een afnemende prijs lijkt het voor de hand te liggen dat niemand nu in durft te stappen omdat iedereen bang is zijn vingers te branden. Maar er is een interessante ontwikkeling gaande: er komen juist steeds meer bitcoiners bij.

Meer bitcoiners dan ooit

In de grafiek hieronder zie de prijs van bitcoin sinds 2013 (zwarte lijn) en het aantal ‘nieuwe entiteiten’ (oranje lijn). Entiteiten zijn hier clusters van bitcoin-adressen die bij elkaar horen en dus geacht worden van dezelfde gebruiker te zijn.

Groei bitcoiners (Bron Glassnode)

Het is lastig te zeggen waar al deze nieuwe gebruikers vandaan komen. Misschien de burgers van El Salvador die massaal op het bitcoin-netwerk zijn aangesloten sinds bitcoin daar een nationale valuta is geworden? Of er zijn vele individuen of bedrijven die op lange termijn vertrouwen hebben dat de prijs van bitcoin astronomische waarden zal gaan bereiken. Hoe het ook zij, de prijs groeit niet maar het aantal gebruikers wel. Dus leegbloeden is als je er zo naar kijkt niet van toepassing.

Dit op zichzelf is wel een heel sterk signaal, want meer gebruikers leidt tot meer schaarste, wat weer leidt tot prijsstijging. Misschien nu nog niet, maar wanneer de markt eindelijk weer de weg naar boven vindt en het sentiment omslaat van fear naar greed zullen de nieuwe kopers geconfronteerd worden met toegenomen schaarste en wat de combinatie van hebzucht en schaarste inhoudt laat zich wel raden. Dus op lange termijn komt het wel goed, maar wat mogen we verwachten op de korte termijn?

Prognose

We geven zoals altijd twee scenario’s: één bearish (negatief) en één bullish (positief).

Daggrafiek (Bron TradingView)

Bearish

In de daggrafiek hierboven klampt de prijs zich voor nu nog vast aan 31.500 dollar (26.763 euro), zie de oranje lijn. Mocht de steun niet houden dan zakt bitcoin makkelijk naar de 30.000 dollar (25.488 euro), want de liefde voor ronde getallen is groot. Als dit niet houdt, dan komt het volgende ronde getal: 20.000 dollar (16.992 euro).

Bullish

Mocht het groeien van het netwerk een stimulans zijn dan zou de prijs weer kunnen opkrabbelen naar de 35.900 dollar (30.501 euro). Als dat heel snel gaat dan kan dat momentum de prijs richting de volgende weerstand sturen: 40.700 dollar (34.579 euro).

Delen:

Alexander studeert momenteel rechtsgeleerdheid en is politiek actief op provinciaal niveau. Zijn interesse in crypto werd voornamelijk gewekt door het besef dat het huidige financiële systeem niet houdbaar is en op omvallen staat. Crypto kan verschil maken!

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Die TA’s en charts zijn totale BS. De markt wordt op dit moment gedreven door FUD, FOMO, emotie en tweets van types als Elon Musk. Emotie is niet te vatten in charts of TA’s.

  Ik begrijp ook niet dat er nog steeds mensen die hier in geloven.

  Straks als de emotie uit de markt is wordt de koers van de onderscheidende cyrpto’s bepaald door hun use-cases en het gebruik hier van.

  Ik voorspel al een jaar dat Bitcoin een doodlopende weg is waar vooral op basis van emotie en totale onwetendheid wordt geinvesteerd. Geen unieke us-ecase, duur, traag, enorm milieubelastend en daar waar het nu voor wordt gebruikt (store-of-value) zijn genoeg veel betere alternatieven. CDBC’s zullen die store-of-value goeddeels gaan vervangen.

  20 juli 2021
 • Als wat Henk zegt waar zou zijn zou goud geen waarde meer hebben. Tenslotte zijn er betere en milieu vriendelijker conductors dan goud. Echter blijft goud zijn waarde houden. Dit is de zoveelste repeat in het BTC verhaal. Het is een trend om op BTC the bashen. Maar het gaat echt niet dood lopen.

  21 juli 2021