Geen btw meer op bitcoin en cryptocurrency? Rusland wil digitale economie bevorderen

De Russische Doema heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om geen btw meer te rekenen op cryptocurrency. Ook worden lagere inkomstenbelastingtarieven gehanteerd.

Dit is geen liefdadigheid voor de Russische burgers, maar onderdeel van een groter plan. Rusland ziet blockchain-technologie als een manier om het economische isolement waarin ze zich bevinden te bevechten. Zo’n beetje de hele wereld heeft Rusland economische sancties opgelegd vanwege de invasie van Oekraïne.

Minder belasting op crypto

De Doema, het lagerhuis van de Russische wetgever, heeft daarom een wetsvoorstel aangenomen hoe cryptocurrency te belasten. Een verkoop (met winst of verlies) wordt vrijgesteld van belasting over de toegevoegde waarde, bij ons wordt dat btw genoemd. Sommige andere diensten voor de uitwisseling van digitale activa zullen ook worden vrijgesteld, volgens de Russische nieuwsdienst RIA Novosti.

Bovendien staat in het wetsvoorstel dat de inkomstenbelastingtarieven worden vastgesteld op:

  • 13% voor Russische beurzen op de eerste 5 miljoen roebel (88.400 euro) van de belastbare basis per jaar, 
  • 15% op bedragen boven die limiet 
  • 15% over de hele linie voor valutahandelaren 

Het huidige belastingtarief voor inkomstenbelasting is 20%.

Bouwen aan digitale economie

Het kabinet merkt in het wetsvoorstel op dat een aparte fiscale procedure voor digitale activa essentieel is voor het creëren van een effectieve en concurrerende digitale economie.  

Rusland is in zijn sceptische houding ten aanzien van cryptocurrency met 180 graden gedraaid. Voor de inval van Oekraïne liet de Russische centrale bank zich vooral kritisch uit over crypto en dreigden ze stappen te ondernemen. Maar president Poetin floot de centrale bank terug, en dat was nog voor alle economische sancties. Alsof Poetin wist wat er zou gaan gebeuren.

Geen SWIFT en goud meer

Op dit moment zijn grote Russische banken geblokkeerd van het SWIFT-systeem wat in de praktijk betekent dat internationale transacties voor bedrijven en normale personen ontzettend moeilijk is. 

Daarnaast hebben de G7-landen deze week de aankoop van nieuw gedolven of geraffineerd Russisch goud verboden

Tijd voor bitcoin?

Geen goud en geen internationale transacties meer? Je zou bijna denken dat Rusland opzettelijk de hoek van bitcoin wordt ingeduwd door de rest van de wereld.

Ondertussen drogen de buitenlandse reserves van Rusland ook op, waardoor het land niet kon voldoen aan het afbetalen van hun buitenlandse schulden.

Het gaat om een bedrag van ongeveer 100 miljoen dollar aan rentebetalingen die het land op 27 mei aan buitenlandse investeerders had moeten betalen. Ook na uitstel van de gebruikelijke 30 dagen kon Rusland hier niet aan voldoen.

Een bitcoiner zou aanraden om volledig op bitcoin over te stappen, en met alle energie die Rusland heeft zelf te minen, maar zo simpel is het nooit.

Centrale bank wil eigen digitale valuta

De Russische centrale bank bereidt zich namelijk voor op de lancering hun eigen stablecoin.

Olga Skorobogatova, de vicevoorzitter van de Russische Centrale Bank zei afgelopen donderdag nog dat de proeven met een digitale roebel naar voren worden gehaald. Deze zouden eerst in 2024 plaatsvinden, maar staan nu gepland voor april 2023 . 

 “Ik denk dat alle zichzelf respecterende staten binnen drie jaar een nationale digitale valuta zullen hebben. We moeten zo snel mogelijk klaar zijn. Bovendien lost dit het probleem van het blokkeren van SWIFT op, omdat deze integratie SWIFT overbodig zal maken,” zei Skorobogatova.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • ‘Geen goud en geen internationale transacties meer? Je zou bijna denken dat Rusland opzettelijk de hoek van bitcoin wordt ingeduwd door de rest van de wereld.’ – – Zelden zo’n stompzinnige ‘je zou bijna denken dat’ gelezen. Sowieso de vraag of jullie Bitcoin-fanatici enig gevoel voor goed en kwaad hebben. Ga terug naar school en leer een vak waar de mens beter van wordt en stop met deze onzin.

    1 juli 2022