China of de halvings? Een nieuwe theorie over de drijfveer achter de cycli van Bitcoin

In het Bitcoin wereldje ligt de focus wat de koers betreft vaak heel erg op de zogenaamde halvings. De in de code van Bitcoin vastgelegde vierjaarlijkse halvering van de beloning die miners ontvangen voor het vinden van een nieuw blok. Zeker na de publicatie van het model van Nederlander PlanB leven veel mensen met de overtuiging dat er een correlatie is tussen de bitcoin koers en de halvings. Nu is er een nieuwe theorie die twijfel zaait en de koershistorie van bitcoin in een nieuw daglicht zet.

Het gaat om een theorie van Material Scientist die stelt dat de gebeurtenissen in China niet alleen op dit moment een invloed op de koers hebben, maar dat de Chinese schuldencyclus de bitcoin koers sinds de beginjaren al dicteert. Zou het kunnen dat de Chinese schuldencycli al jarenlang het lot van bitcoin bepalen?

Twijfels over de kracht van de halving

Nadat bitcoin in april van dit jaar een nieuwe all-time high noteerde, waren de verwachtingen op basis van de koersgeschiedenis dat we tegen het einde van dit jaar een nieuw hoogtepunt zullen noteren. Als we de nieuwe theorie van Material Scientist moeten geloven hoeft dat niet noodzakelijk het geval te zijn. Wat hij laat zien is namelijk dat de vorige toppen van bitcoin exact op hetzelfde moment plaatsvonden als die van de Chinese schuldencycli.

Op het moment van schrijven zit bitcoin ook al even in een dip en dat lijkt alles te maken te hebben met de precaire situatie waarin het Chinese Evergrande momenteel zit. De op één na grootste vastgoedontwikkelaar van het land zit met een schuldenberg van enkel honderden miljarden en lijkt die niet terug te kunnen betalen.

Dat brengt vanwege de omvang van die onderneming twijfels over de stabiliteit van het gehele financiële systeem met zich mee. Hetgeen nu dus ook zijn weerslag heeft op bitcoin. In die onzekerheid verkopen mensen hun bitcoin. Wat volgens Material Scientist betekent dat bitcoin zich gedraagt als iedere andere asset en dat de halvings een stuk minder relevant zijn voor de koers dan we mogelijk denken.

Theorie komt overeen met ideeën van Ray Dalio

De theorie van Material Scientist met betrekking tot de relatie tussen de bitcoin koers en de Chinese schuldenmarkt, raakt aan de ideeën waar investeringslegende Ray Dalio om bekendstaat. “Ik denk dat Dalio gelijk heeft en dat bubbels het gevolg zijn van schuldencycli. En hier is duidelijk correlatie,” zo liet Material Scientist via Twitter weten. Met “hier” doelt hij uiteraard op de situatie in China.

Wat verder interessant is om te zien is dat de toppen van de Chinese kredietmarkt vrijwel exact overeenkomen met de momenten waarop whales in actie komen. Dat wil zeggen, whales beginnen hun bitcoin te verkopen op het moment dat de kredietmarkten in China vertragen en andersom.

Mocht de theorie van Material Scientist kloppen, dan zitten we momenteel op een dieptepunt en kan de ommekeer ieder moment daar zijn. Al is dat uiteraard volledig afhankelijk van de verdere afwikkeling van de problematiek rondom Evergrande. Wat op dit moment nog voor niemand duidelijk is.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Beste Thom, ik ben me nu enkele maanden aan het verdiepen in de wonderlijke wereld van de crypto. Heb sinds die tijd ook aan-en verkopen gedaan, met wisselend succes. Er zijn mij enkele belangrijke zaken opgevallen die de koers enorm beinvloeden. Ten eerste de technische analyses. Vind deze van weinig waarde. De koers wordt volgens mij bepaald door goed of slecht nieuws. Vooral de wereldwijde politiek (China, V.S, Turkije) drukken een groot stempel op de koersen. Als de koers dan weer een flinke tik krijgt krijg je vaak te maken met een paniekreactie. Als de koers weer voldoende gedaald is komen de whales om goedkoop in te slaan, en dan vliegt alles weer even omhoog. Ten tweede, goed nieuws over crypto (Cardano, Coti, Chainlink) drijft de koers natuurlijk meestal op, zeer belangrijk om hier van om de hoogte te blijven. Tenslotte zie ik de wereldwijde politiek als grootste bedreiging voor de hele cryptomarkt. Volgens mij zijn er veel grootmachten die bang zijn voor de crypto, en deze dus zoveel mogelijk willen dwarsbomen. In hoeverre ze dit lukt durf ik niet te zeggen, maar ben er wel bang voor. Met vriendelijke groet, Gerko Zevenboom. (Sinds kort groot fan van de crypto)

    26 september 2021