Allerhoogste koers, maar ‘monstergat’ 1.300 dollar van CME Group ligt op de loer voor Bitcoin

Yes, bitcoin heeft vandaag de allerhoogste koers ooit aangetikt! Waar gaat bitcoin nu heen?

Back in the game

We beginnen deze analyse met de uurgrafiek. Bitcoin heeft zich knap weten te herstellen van de koersval eind vorige week. De koers vond een bodem op de rode lijn, en in het weekend schoot de koers weer omhoog. Bitcoin herpakte ook het belangrijke niveau op 18.000 dollar (15.029 euro), de groene lijn op de grafiek. De koers vond ondersteuning op de blauwe trendlijn en de rest is geschiedenis.

Ook op langere termijn

We kijken nog steeds naar dezelfde grafiek, maar zoomen iets uit. Begin november bewoog de koers van bitcoin zich in een kanaal, tussen twee stijgende trendlijnen in. Op 17 november brak de koers aan de bovenkant eruit. Opvallend genoeg vond bitcoin vrijdag ondersteuning op de onderste trendlijn van het kanaal. De koers vond even weerstand bij de bovenkant van het kanaal, maar is daar nu opnieuw uitgebroken. Bitcoin kan zich nu opmaken voor een nieuwe stijging.

CME gap ligt op de loer

Toch moeten we ons niet direct rijk rekenen. Een CME Gap kan ervoor zorgen dat bitcoin nog aanzienlijk kan dalen. Dat behoeft misschien wat meer uitleg. Bitcoin kan je 24 uur per dag en 7 dagen per week kopen op internationale cryptobeurzen. Maar je kan ook handelen in bitcoin futures van CME Group. Dan koop je niet echt bitcoin, maar speculeer je op het koersverloop van bitcoin.

Het verschil met de futuresmarkt van CME Group en de bitcoinhandel op beurzen is dat CME Group een sluitingstijd heeft. CME sluit haar deuren op vrijdagavond 23:00 uur, en opent weer op maandag 00:00 uur (beiden Nederlandse tijd).

Maar ondertussen beweegt de koers van bitcoin op cryptobeurzen gewoon door. En zo kan het zijn dat de slotkoers van vrijdagavond op CME Group verschilt van de openkoers van maandagnacht. Zo’n opening tussen de slotkoers en de openkoers noem je een gat, of ook wel een gap in het Engels.

Gaten moeten gevuld worden

Nu is het idee dat zo’n gap altijd gevuld moet worden binnen de openingstijden van CME Group. Dat betekent dat de bitcoin koers de waarde van het gat moet opzoeken. Dat kan natuurlijk ook een self fulfilling prophecy zijn, juist omdat investeerders dit willen zien gebeurt het ook.

Bitcoin begon het weekend met een stijging, en daarom is er nu u een enorm gat tussen 18.260 dollar (15.241 euro) en 16.995 dollar (14.181 euro). Een daling richting deze prijzen is dus ook goed mogelijk.

Record op maandniveau

Of bitcoin het gat gaat vullen of niet, de lange termijn ziet er nog steeds heel goed uit. Je kijkt hieronder naar de maandgrafiek. Het is de laatste dag van november, en bitcoin staat op het punt om de maand op een recordhoogte af te sluiten. Nog nooit heeft bitcoin de maand op zo’n hoge prijs afgesloten. Zoals je ziet op de grafiek hieronder, was dit in het verleden een startsein voor de bull run. Nu weer? 

 

Wat kunnen we van bitcoin verwachten?

Wat verwachten we van de koers van bitcoin? Op de vier uurs-grafiek hieronder zie je een bullish (positief) en een bearish (negatief) scenario.

Bullish 
Bitcoin vindt steun op de blauwe stijgende trendlijn, en vervolgt zijn weg omhoog. De groene lijn is op 19.660 dollar (16.409 euro), de allerhoogste koers ooit op Bitstamp. Weet bitcoin deze vandaag opnieuw te doorbreken, dan is dat ongelofelijk bullish.

Bearish
Wat als bitcoin onder de blauwe trendlijn zakt? Dan wordt eerst de oranje lijn op 18.000 dollar (15.030 euro) weer belangrijk. Deze prijs bevindt zich ook in het gat in de koers van CME Group, de lichtrode balk. De onderkant daarvan bevindt zich op 16.995 dollar (14.181 euro), toevallig ook de onderkant van de zwarte trendlijn. In het meest negatieve scenario zoekt bitcoin deze prijs op.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • In hoeverre heeft de euro/dollar koers invloed op de het laagste/hoogste punt van de CME gap in euro’s? Het gat zit op $16.995 wat op moment van schrijven op €14181,- was. Als ik nu (07-12-20) bekijk hoeveel euro $16995 is, dan kom ik uit op €14318. Een verschil van €137,-

    Stel ik heb in Coinbase een limit buy staan van 14200, en de koers tikt in dollars net de onderkant van de CME gap aan, dan wordt mijn limit buy niet uitgevoerd omdat de koers €/$ inmiddels is veranderd. Klopt deze beredenering of kan ik gewoon die €14181?

    7 december 2020