Laatste crash bitcoin veroorzaakte vooral paniek bij jonge cryptocurrency-traders

De enorme dip die bitcoin de afgelopen weken vanaf de all-time high maakte heeft vooral nieuwe bitcoiners ertoe bewogen een deel van hun positie te verlaten, zo blijkt uit de gegevens van analysebedrijf Glassnode. Vooral bitcoin die minder dan een week aan een nieuw adres waren verbonden wisselden tijdens de dip sneller van eigenaar.

Dit wekt de suggestie dat het vooral kersverse bitcoiners waren die vanwege de volatiliteit besloten weer afscheid te nemen van hun investering. Daarbij komt dat munten die al langer dan 6 maanden op hetzelfde adres stonden tijdens de dip niet meer in beweging zijn gekomen. Hetzelfde patroon zagen we tijdens de consolidatie in december 2020, net voordat we een nieuwe all-time high bereikten en tijdens de eerste correctie van de bull run in januari van dit jaar.

Oudere bitcoin veranderen relatief minder van eigenaar

In het rapport van Glassnode komt verder naar voren dat de gemiddelde leeftijd van bitcoin die van eigenaar wisselen omlaaggaat. Wat betekent dat de munten die worden uitgegeven zijn van mensen die relatief kortgeleden zijn ingestapt of de bitcoin in kwestie hebben gekocht. Daarbij moet wel gezegd worden dat een blockchain transactie niet per definitie een verkoop betekent. Het kan zijn dat iemand zijn eigen coins naar een andere wallet verplaatst.

Bron: Glassnode

Momenteel ligt de gemiddelde leeftijd van bitcoin die op de blockchain van adres veranderen tussen de 25 en 30 dagen. Dat niveau hebben we niet gezien sinds het begin van de bull markt in 2020. De neerwaartse trend in de leeftijd van bitcoin die van eigenaar wisselen wijst erop dat relatief ervaren bitcoiners ondanks de volatiliteit vertrouwen hebben in bitcoin.

Behalve de gemiddelde leeftijd van bitcoin die van adres veranderen is ook de gemiddelde leeftijd van hele bitcoin die van adres veranderen flink omlaaggegaan en hetzelfde geldt voor de “coin-days destroyed” statistiek. Deze laatste geeft aan hoeveel dagen alle bitcoin die op een dag van adres veranderen bij elkaar opgeteld op hetzelfde adres hebben gestaan. Alle cijfers wijzen erop dat het vooral beginnende bitcoiners zijn geweest die in de volatiliteit van de afgelopen dagen zijn meegegaan.

Bitcoin is een investering voor de lange termijn

De “Bitcoin Profitable Days” (BPD) grafiek van twitteraar Rhythmtrader laat zien dat bitcoin een investering is voor de lange termijn. Op de korte termijn is bitcoin nu eenmaal volatiel en dat kan zeker voor nieuwe instappers even wennen zijn. Van de 3908 dagen die bitcoin bestaat zijn er slechts 43 dagen geweest waarop het kopen van bitcoin voorlopig een slecht idee is geweest.

Bijna iedereen heeft winst

Wat betekent dat bitcoin die zijn gekocht op de overige 3865 dagen (98,9% van het totaal) in het groen staan. Aan de bovenstaande BPD-grafiek zie je duidelijk hoe belangrijk het is om de marktcycli waarin bitcoin zich beweegt te begrijpen voordat je investeert. De dalen van bitcoin nadat de cyclus een piek bereikt kunnen twee tot drie jaar duren, maar tot nu toe is de bitcoin koers daarna altijd weer naar nieuwe hoogten geklommen.

Hoe ver we in de huidige cyclus zijn is lastig te zeggen. In principe heeft bitcoin in mei van het afgelopen jaar pas de derde halving achter de rug waardoor de data waar analisten zich op baseren heel summier is. Resultaten uit het verleden bieden nooit een garantie voor de toekomst, maar het is momenteel het beste wat we hebben om onze strategie op te baseren.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.