Crypto analyse: Ethereum is overvalued

Er zijn tekenen van uitputting te zien bij Ethereum, de op één na grootste cryptocurrency. Hoewel de koers de afgelopen maanden is gestegen, is dit wel gepaard gegaan met bearish signalen.

In deze analyse richten we ons allereerst op de volume indicator. Hoewel de opwaartse trend van deze cryptomunt nog steeds intact is dankzij de hogere laagtepunten en hogere hoogtepunten, is er iets zorgwekkends aan de hand. Het volume neemt namelijk af terwijl de koers stijgt: steeds minder investeerders zijn bereid om Ethereum te kopen. Vaak is dit een voorbode van een komende trendomkeer.

Het tweede onderwerp dat we vandaag bespreken, is de waardeverhouding tussen ETH en BTC, ook wel bekend als de ETH/BTC-koers. Deze koers geeft aan hoeveel Bitcoin nodig is om één Ethereum te kopen. Op dit moment zijn er signalen die erop wijzen dat deze koers binnenkort sterk zou kunnen dalen. Als gevolg hiervan zou Bitcoin wel eens beter kunnen presteren in de komende weken.

Het koopvolume vertoont negatieve signalen

Als we naar de onderstaande grafiek kijken, valt op dat Ethereum steeds hogere laagtepunten maakt. Hoewel dit op zichzelf een positief signaal is, is het belangrijk om op te merken dat een opwaartse beweging idealiter gepaard gaat met toenemend volume.

Oplopend volume duidt erop dat steeds meer investeerders overtuigd zijn van de houdbaarheid van de stijging en hierop willen inspelen. Het tegenovergestelde, afnemend volume zoals we nu zien, is geen positief teken en kan duiden op een gebrek aan vertrouwen onder investeerders.

Om de opwaartse trend vast te houden, is het cruciaal dat het koopvolume in de komende weken weer toeneemt. Meer kopers die deze trend bevestigen, zijn nodig om de trend voort te zetten. Helaas lijkt dit op dit moment niet het geval te zijn en daarom moeten we rekening houden met een daling. Hierbij kunnen belangrijke ondersteuningen getest worden. Wat ervoor kan zorgen dat het koopvolume weer terugkomt.

In de komende weken zal Bitcoin beter gaan presteren

De ETH/BTC-waardering laat zien welke van de twee cryptovaluta beter presteert. Bij een hoge waardering presteert Ethereum beter, omdat er dan ‘veel’ Bitcoin nodig is om één Ethereum te kopen. Bij een lage waardering is er daarentegen minder Bitcoin nodig om één ETH te kopen, en heeft Bitcoin dus beter gepresteerd.

Tijdens de laatste bearmarkt presteerde Ethereum goed ten opzichte van Bitcoin, met slechts een daling van 23%. Dit is veel beter dan andere cryptomunten zoals Solana, Cardano of Chainlink, die nog steeds 70 tot 85% in het rood staan in hun BTC-valuatie.

Toch is het nu tijd voor Ethereum om te gaan dalen ten opzichte van Bitcoin. Dit komt door het duidelijk manipulatiepatroon dat we kunnen herkennen op de onderstaande grafiek.

De ETH/BTC-waardering lijkt flink gemanipuleerd te zijn aan de hand van een Wyckoff-distributieschema. Dit is een schema dat wel vaker door de ‘market-makers’ gebruikt wordt om de koers in een bepaalde richting te duwen. Het doel van een distributieschema is uiteindelijk om de koers een stuk lager te brengen, maar dit te doen aan de hand van vele ‘fake-outs’, zodat veel investeerders overtuigd blijven dat de koers verder kan gaan stijgen.

In de bovenstaande grafiek is te zien dat we op de rand van de afgrond staan. Wanneer deze manipulatie wordt voortgezet, dan kunnen de komende weken wel eens zeer bearish worden voor Ethereum …

Conclusie

Allereerst hebben we gezien dat het afnemende volume tijdens de opwaartse beweging van Ethereum een bearish signaal is en kan duiden op een komende trendommekeer. Ook ten opzichte van Bitcoin zien we tekenen van trenduitputting.

Mocht de koers van Ethereum de komende weken het manipulatieschema blijven volgen, dan lijkt het erop dat Ethereum niet alleen op dollarniveau, maar ook uitgedrukt in Bitcoin overgewaardeerd is.


Alexander studeert rechten en heeft een achtergrond in de politiek. Naast zijn interesse in de blockchain technologie, richt hij zich vooral op de koers-technische benadering van cryptomunten. Met name de cyclivorming, die we ook in veel andere aspecten van het leven tegenkomen, zoals oorlog en welvaart, vindt hij uiterst fascinerend.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ik vermoed dat je gelijk hebt Alexander. Het vrijvallen van de stakingen ook niet vergeten. Fijn dat de mensen gewaarschuwd worden. Dank voor je analyse. 😉

    20 april 2023