Cuba kan Bitcoin gebruiken voor meer financiële vrijheid

Door verregaande handelsrestricties is het voor Cubanen moeilijk om aan Amerikaanse producten te komen. Daarnaast betalen Cubanen handenvol aan commissies, wanneer zij geld willen overmaken naar familieleden in het buitenland. Cubaanse YouTuber Erich Garcia Cruz leert aan lokale inwoners hoe zij met Bitcoin dit beleid kunnen omzeilen.

Bitcoin om onder restricties uit te komen

De 33-jarige Erich Garcia Cruz leert aan bijna 29.000 vaste volgers hoe zij bitcoin kunnen gebruiken om onder bepaalde restricties uit te komen. Aan het Portugeestalige Portal Do Bitcoin vertelt hij het volgende: ‘Cryptocurrency’s zijn een manier om een klein beetje meer geïntegreerd te worden in een globaliserende wereld.’

De afgelopen zes maanden publiceert hij regelmatig videos over de voordelen van bitcoin en andere cryptomunten. Cruz: ‘Ik geloof dat cryptocurrency’s een geweldige oplossing zijn voor duizenden problemen in Cuba. Daarom willen we lesgeven en de beste manieren laten zien om bitcoins te gebruiken om onze dagelijkse problemen op te lossen.’

Moeilijk om aan high tech producten te komen

Volgens de influencer is het in Cuba moeilijk om aan high tech producten te komen. Dat komt omdat de markt voor deze producten volledig door de staat wordt gecontroleerd. De verkoop van technologische producten wordt beperkt door staatswinkels.

Een andere manier om aan deze producten te komen is via informele kanalen. Burgers, familieleden en toeristen kunnen high tech producten meenemen met commerciële vluchten vanuit de Verenigde Staten. Deze producten worden via informele netwerken verkocht. Op die manier komt Cruz aan zijn amteriaal voor zijn YouTube-kanaal.

Cubanen hebben geen toegang tot credit- of debetkaarten. Cruz kreeg alleen toegang tot het geld dat hij verdiende via zijn YouTube-kanaal toen een naast familielid, dat in de VS woont, goederen naar Cuba verscheepte.

Cruz zegt dat de Covid-19 pandemie deze informele handelsmarkten ernstig heeft aangetast, wat ‘op dit moment deprimerend is, omdat er geen commerciële vluchten zijn’. De vraag naar technische producten groeide, maar het aanbod werd beperkt.

Bitcoin kan een oplossing zijn

Dat is waar bitcoin bij komt kijken. Bitcoin stelt Cubanen in staat om deel te nemen aan de wereldeconomie zonder te hoeven vertrouwen op de informele markt. Voor Cruz zorgde bitcoin voor financiële vrijheid en meer controle over het geld dat hij verdient.

Cruz: ‘Dit is waarom we zoeken naar oplossingen die Cubanen kunnen helpen om cryptocurrency’s te kopen, en deze te verhandelen op internationale markten voor andere valuta’s.’

Cruz wil zijn volgers leren hoe ze cryptocurrency’s kunnen gebruiken voor transacties. Maar hij wil zijn volgers ook waarschuwen voor de scampraktijken die zich richten op ongeïnformeerde mensen.

Bitcoin kopen in Cuba

Zes maanden geleden plaatste Cruz zijn eerste video op Bitcoin en cryptocurrency’s. Hij begon zijn volgelingen te leren hoe ze bitcoin kunnen kopen in Cuba.

Cruz laat zien dat Cubanen cryptocurrency moeten kopen van mensen die de munten uit het buitenland kopen, of familieleden hebben om dat te doen.

Als Cubanen geen vrienden of familieleden hebben die bereid zijn om bitcoin voor hen te kopen of te verkopen, vertelt Cruz dat groepen op WhatsApp, Telegram en webplatforms het gemakkelijk maken voor kopers om verkopers te vinden.

Dankzij cryptocurrency’s kunnen Cubanen aankopen doen op grote internationale sites en zich abonneren op digitale diensten, zoals Amazon en Netflix.

Maar omdat dit alles afhankelijk is van informele netwerken, wordt cryptocurrency meestal boven de marktprijs verkocht in Cuba. Helaas is dit voor cubanen vooralsnog de enige manier om bitcoin te kopen en te verkopen.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Bitcoin ist gut, aber Sie müssen mit der Zeit gehen und neue Dinge testen. Crypton schneidet auf dem Newbie-Markt sehr gut ab.

    22 september 2020