De Bitcoin Halving nadert: wat is er ditmaal anders?

Terwijl de Bitcoin koers op het moment van schrijven een nieuwe all-time high maakt, komt de volgende halving ook in rap tempo dichterbij. Voor nu staat de halving voor 19 april op het programma en in het verleden is die gebeurtenis heel bullish geweest voor de Bitcoin koers. Iedere keer kreeg Bitcoin het voor elkaar om na de halving een nieuwe all-time high te maken.

Nu is dat echter al voor de halving gebeurd, dus wat betekent dat voor de periode na de halving? Gaan we dit keer een andere bullmarkt in?

De Bitcoin-cyclus staat op zijn kop

Het is onmiskenbaar het geval dat de Amerikaanse Spot Bitcoin ETFs de complete cyclus van Bitcoin op zijn kop zetten. Door de miljarden dollars die nu via de ETFs richting Bitcoin stromen is het voor het eerst in de geschiedenis van de digitale munt gebeurd dat we in de pre-halving fase al een nieuwe all-time high zagen.

Moeten we onze verwachtingen voor na de halving nu naar beneden bijstellen? Dat hoeft niet per se het geval te zijn, omdat het mogelijk is dat de ETF-stromen op deze voet doorgaan en we daardoor een hele bijzondere cyclus krijgen voor Bitcoin.

Zekerheid bestaat natuurlijk niet, maar in theorie is het mogelijk dat we op deze onvoorstelbare voet doorgaan. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn, al is het in de financiële markten ook belangrijk om je niet rijk te rekenen. Zeker Bitcoin heeft er een handje van om zich onvoorspelbaar te gedragen.

Misschien zien we tijdens deze cyclus wel een hele vroege top, krijgen we binnenkort ineens een recessie op ons dak en komt het bullmarkt-feestje veel eerder dan verwacht ten einde.

Het effect van de Bitcoin halving

Na de volgende Bitcoin halving zakt de beloning voor miners voor het produceren van een nieuw blok van 6,25 naar 3,125 Bitcoin. Daarmee gaat de dagelijkse productie van 900 naar 450 Bitcoin.

Zo komen er na de halving dus 450 Bitcoin per dag minder “op de markt.” Tegen de huidige koers van 70.500 dollar gaat dat om een bedrag van 31,725 miljoen dollar per dag.

Op jaarbasis komen we dan zelfs uit op 11,57 miljard dollar aan kapitaal wat niet meer op de markt komt. Je zou dat ook kunnen zien als een grote partij die op dagelijkse basis de komende vier jaar voor dat bedrag aan Bitcoin opkoopt.

Tel daar ook nog de ETFs bij op en je hebt een ontzettend bullish scenario voor Bitcoin te pakken. De markt lijkt daar hetzelfde over te denken, want sinds de vorige alinea is de koers alweer opgeklommen naar 70.700 dollar.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.