Bitcoin analyse: death cross onvermijdelijk, wat betekent dit voor prijs?

Wat een plus van 5,5 procent al niet kan doen voor het sentiment. Waar velen twee dagen geleden nog somber was en er zelfs werd geroepen dat het einde van bitcoin in zicht was, is vandaag de zon doorgekomen en herleeft het bullish sentiment.

Gedreven door berichtgeving uit de Verenigde Staten is de prijs van Bitcoin zo’n 5,5 procent omhoog gegaan. Vanaf de ‘bodem’ op 39.500 dollar is er zo’n 11 procent bijgekomen. Was dat echt de bodem? Laten we gaan kijken naar de grafieken.

Brace yourself, incoming dead cross!

De zogenaamde dead-cross is onvermijdelijk. Zoals je op de onderstaande grafiek kunt zien staan de twee blauwe lijnen op het punt om elkaar te doorkruisen: de donkerblauwe lijn is de MA 50 en de lichtblauwe lijn is de MA 200. MA staat voor Moving Average en het geeft een gemiddelde aan van -in dit geval- 50 voorgaande candles en 200 voorgaande candles.

Een dead-cross is -de naam zegt het al- een bearish signaal en de prijs kan na zo’n kruis flink onderuit gaan. Wat we echter in ons achterhoofd moeten houden is dat de MA’s een gemiddelde zijn; dus een weergave van wat er al gebeurd is. Een MA 200 is ‘trager’ dan een MA 50 en is daardoor stabieler.

Als de prijs omhoog gaat, dan volgt de MA 50 lijn vanzelf en nu de lijn naar beneden komt, dan is dat omdat de prijs van Bitcoin in een dalende trend zit. Sterker nog; de daling is al ingezet rond 10 november (de dag van de all-time high). Een daling die na een dead-cross ontstaat is over het algemeen een voortzetting van het sentiment, maar men ervaart het als een bevestiging van het sentiment, waardoor het de daling kan verscherpen.

Als we iets uitzoomen en kijken naar de grafiek waarin elke candle staat voor 1 week dan zien we iets dat vaker gebeurt: de golden pocket heeft zichzelf weer bewezen. Het gaat om de levels 61,8% en 65% van de Fibonacci retracements tool. (Een populaire indicator die veel wordt gebruikt om weerstanden en support-niveaus inzichtelijk te krijgen.) Deze ruimte wordt door heel veel traders gerespecteerd en wordt daardoor ook wel Golden Pocket genoemd.

40.000 dollar is psychologische grens

Precies in het midden van deze zone ligt de psychologische 40.000 dollar-grens. Al met al een flinke vloer en, hoewel we de laatste candle op deze grafiek nog niet mogen meerekenen, lijkt het erop dat de prijs erop afgeketst is en de weg naar boven is ingezet. Dat kan een teken zijn dat de bodem inderdaad is bereikt.

Golden Pocket

We zoomen weer iets in en op de grafiek waarin elke candle staat voor 1 uur zien we mooi dat er een aantal keer is afgeketst op deze Golden Pocket-zone. Daarna zijn hogere pieken en hogere dalen ontstaan. Totdat de prijs bij de paarse lijn terecht kwam: een ‘oude’ weerstandslijn, getekend vanaf 14 april 2021.

Het zou mooi zijn als deze lijn wordt doorbroken en vervolgens als vloer gaat dienen. Langzaamaan kan er dan kracht worden opgebouwd zodat de volgende weerstanden op hogere niveaus opgezocht kunnen worden. Momenteel ziet het ernaar uit dat er even zijwaarts, met een positieve inslag -langs deze weerstanden- wordt gehandeld.

Een negatief scenario is een afwijzing van de weerstand met een daling tot gevolg. Dan gaat de prijs weer richting de 40.000 dollar-zone. Maar in deze vloer zijn ondertussen wel wat scheurtjes ontstaan. Daar willen we liever niet meer terechtkomen. Het sentiment zal snel weer omslaan en het breken van de vloer zal een flinke daling tot gevolg kunnen hebben.

Bitcoin is nog niet uit de gevarenzone, maar de bulls doen wel hun best.


Annina verdiept zich al geruime tijd in de wereld van crypto en blockchain en is vastberaden om alles te weten te komen. Daarom duikt ze regelmatig in de wereld van Bitcoin, altcoins en alles daaromheen. Haar bevindingen vertaalt ze naar begrijpelijke artikelen, zodat ook jij snel op de hoogte bent.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Gesneuvelde soldaten gebruiken voor je artikel best wel triest zaak!

    13 januari 2022
    • @Anoniem: Rake opmerking. Het is werkelijk schandalig. Tekent het innerlijk van deze lieden. Bah!

      13 januari 2022
    • Eerste gedachte idd…

      13 januari 2022
    • @Anoniem: Toch kennelijk op hun onzalige idee teruggekomen. Goed dat u het initiatief nam.

      13 januari 2022
    • @Anoniem: is vliegensvlug verwijderd en vervangen. Dank zij u!

      14 januari 2022
  • Onvermijdelijk dat btc gaat zakken. Er is immers geen fundament, daarom kijkt iedereen alleen naar de grafiek. De prijs is enkel geduwd door vraag en aanbod, zodra de kudde haar interesse verliest crasht de btc en neemt de aandelenmarkt mee in haar val. De enige winnaars zijn degene die iedereen volgt, die stappen net op tijd uit om hun miljoenen veilig te stellen

    14 januari 2022
    • @Sander: Ik zou het niet beter hebben kunnen verwoorden. Eerder geprobeerd, maar dan krijg je de onnadenkende en niet beter wetende meute over je heen.

      14 januari 2022
  • Daling weer in gang gezet, tja weer hetzelfde liedje. Beetje opstijgen om vervolgens hard te dalen. Koers gaat weer een bezoekje brengen aan 35000

    14 januari 2022
  • Zou nu geen Bitcoin kopen, misschien heel het jaar niet als je kijk naar de Fed etc. Die drukken de koers wel omlaag, waardoor iedere stijging fake is

    14 januari 2022
  • Ik verheug mij in hoge mate door te zien dat zovelen op dit moment vraagtekens zetten bij de zogenaamde niet te stoppen opmars van de ”glorieuze” bitcoin. Als de waarde werkelijk naar € 1.000.000,= gaat in 2022 (zoals gesuggereerd) zal ik de eerste zijn die bitcoin daarmee feliciteert. Maar: eerst zien en dan geloven.

    14 januari 2022
    • Pinnige hollanders ??

      14 januari 2022
  • Als je de candles naar steeds grotere tijdsafstanden bekijkt, 5,15,30,60 minuten, dag, week, maand en jaar, zie je dat de grafieken telkens dezelfde patronen vormen.
    Daarom denk ik dat de Bitcoin nog binnen dit jaar naar de 20.000 dollar kan zakken. Maar dan is de volgende all time high weer het veelvoudige van de laatste…
    Maar goed. Ik ben geen expert, houd me er wel al een paar jaar mee bezig…

    15 januari 2022