Dit is waarom je geen cryptocurrency’s onder 1 dollar moet kopen

Veel nieuwe crypto-investeerders betreden de markt met één visie: geld verdienen. Dat is logisch, want wie houdt er niet van een extra zakcentje. Maar let hierbij goed op: je wordt vaak misleid met mooie woorden die even veel waard zijn als gebakken lucht (net zoals de titel van dit artikel, sorry voor het clickbaiten).

Het mag wel, maar let op

Ik besloot om dit artikel te schrijven na aanleiding van een artikel van Finbold, waarbij het nieuwsplatform vertelt welke crypto’s onder 1 dollar je moet kopen. De site zegt het niet letterlijk, maar dit impliceert dat je makkelijk geld kan verdienen als een crypto minder dan 1 dollar waard is, want ‘wat als deze crypto even veel waard wordt als Bitcoin?’. Daarom wilde ik de nieuwe ‘op clickbait klikkende’-investeerders even kort wat uitleggen.

Bij een crypto als Cardano (ADA), die nu ongeveer 0,37 dollar waard is, zou dit betekenen dat deze crypto meer dan 63.000 keer zoveel waard moet worden om dezelfde koers als Bitcoin (BTC) te krijgen. Dit is volledig onlogisch en brengt veel beginnende investeerders in een waan dat ze met 10 euro miljonair kunnen worden.

Waarom is dat niet mogelijk?

Zeg nooit nooit, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat 1 ADA ooit de prijs van 1 BTC gaat halen. Dit heeft te maken met de marktkapitalisatie van de munt (het totaal van alle ADA’s bij elkaar, of BTC in het geval van Bitcoin).

ADA heeft op het moment van schrijven 34,7 miljard munten in omloop. Dit zijn er veel meer dan Bitcoin, die op dit moment 19,3 miljoen stuks in omloop heeft.

Dit is de reden dat Bitcoin altijd een hogere prijs zou hebben als de volledige marktwaarde van de munten (ook wel ‘market cap’ genoemd) hetzelfde zijn. Momenteel staat deze van Bitcoin op 452 miljard dollar (ongeveer 42% van de hele cryptomarkt). Die van Cardano staat op dit moment op bijna 13 miljard (ongeveer 1,21% de hele cryptomarkt).

Let gewoon op voor het SHIB-effect

Ik ga het beestje gewoon een naam geven. Het SHIB-effect: voor 1 euro Shiba Inu kopen en denken dat je miljonair wordt, want ‘wat als het naar 100 euro per SHIB stijgt’.

Het is daarom in principe wel mogelijk dat – in het geval van ADA – de koers van ADA ooit BTC voorbij gaat. Maar dan zou er geen geld meer in Bitcoin mogen stromen, en de koers van Cardano moet dan zoals hierboven vernoemd 63.000 keer stijgen. Het is niet voor niets dat Cardano in de top 10 van crypto’s staat, dus reken jezelf niet te snel rijk na het lezen van een artikel met ‘top 5 crypto’s om te kopen onder 1 dollar’.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Hallo,
  Dit artikel moet je toch in de juiste context durven plaatsen !
  HODL gewijs klopt dit, als day trader zal dit toch eerder lachwekkend overkomen, niet ?
  Groet,
  Koen
  Dagelijkse volger

  24 februari 2023
 • Wat een dom artikel zeg..

  25 februari 2023
 • Dit is echt grote onzin en geeft aan dat je BTC blind bent. XRP kost nu zo’n 37 cent en gaat toch echt (tien)duizenden euro’s waard worden. Marketcap is onzin bij een crypto met een gebruiksfunctie. Die crypto’s zijn niet bedoel voor de markt als investeringsasset maar worden gebruik binnen een aantal use-case. In het geval van XRP is dat met name dienen als bridge currency bij cross-border transacties.

  XRP en de XRP-ledger gaan het centrum worden van het nieuwe wereldwijde financiele stelsel. Als 10% van alle x-border betalingen via de XRP-ledger zouden gaan lopen (gaat zeker 80% worden) moet XRP al een waarde hebben van minimaal 2000 euro wil het voldoende liquide zijn om elke cross-border-payment op elke moment te kunnen bridgen.

  Lees je eerst in in XRP voordat je met marketcap onzin aan komt.

  25 februari 2023
  • Maxi ?

   26 februari 2023
 • Sorry, maar mijn eerste reactie was: dit is echt een lachwekkend en amateuristisch artikel.

  Volgens mij probeer je uit te leggen dat het BS is, maar anders:

  Het gaat niet om de waarde van een losse asset. Je kunt met 1 aandeel, coin of wat dan ook van 1000 euro evenveel winst maken als met 2000 aandelen van 50 cent. Als beide koersen 3x gaan, zul je in beide gevallen evenveel winst hebben op je investering.

  Er wordt alleen gesuggereerd dat assets met een lagere individuele waarde meer kunnen stijgen. Dit heeft veel meer te maken met het feit dat een project soms nog sterk in ontwikkeling heeft en verhoudingsgewijs een lage marketcap heeft. Bijv BTC met 400miljard en Cardano met 12miljard. Dan zou de relatieve groeiruimte in de markt voor een project als Cardano iets groter kunnen zijn. Koersen van BTC en Cardano zijn echter totaal niet aan elkaar gelinkt. Voor Cardano om 20x te gaan, hoeft BTC absoluut niet 20x te gaan en vice versa. Het gaat ook om de ratio tussen marketcap en coins-in-circulatoin. Dan kan beter gekeken worden naar hoeveel (nieuw) geld er in de crypto-markt moet gaan stromen om een ADA (cardano) van 100 dollar te realiseren en dan is snel duidelijk dat dit niet voor de hand ligt met bijna 40miljard ADA’s vs 19miljoen Bitcoins.

  25 februari 2023
 • Cardano kan wel met gemak naar de 2,50 euro tot 4 euro per ADA. Hij staat nu op 0.35 cent, dus dat is 8 tot 12x. Als je nu 100.000 euro in Cardano stopt op bv Bitvavo dan heb je naast de grote kans om miljonair te worden ook mooi 5% rente(staking), die wekelijks wordt uitbetaald.

  25 februari 2023
  • ADA 4 euro is zeker geen probleem, al kijken we maar naar de ATH’s van de grotere projecten die zich al meer bewezen hebben en cycli in vorige bullmarkets. History doesn’t repeat, but it still rhymes. Zelfs 10 euro is nog wel een realistisch op iets langere (5-10y) termijn, als blockchain tech nog meer mainstream opgepakt gaat worden. En dat geldt voor meer projecten, zeker de top-20 in market-cap en de projecten die al meerdere bearmarkets in de top-10/20 hebben weten te doorstaan.

   Not one to rule them all 🤷🏻‍♂️

   26 februari 2023
 • Er is een tijd geweest dat de bitcoin 1 gulden (€0,45) koste

  25 februari 2023
 • Onzin verhaal slaat nergens op sorry voor deze reactie beetje crypto kenner weet wel beter

  28 februari 2023