‘Do Kwon converteerde gestolen kapitaal van Luna naar Bitcoin’

Als we de Zuid-Koreaanse openbare aanklagers mogen geloven, dan converteerde Do Kwon gestolen kapitaal van Luna naar Bitcoin. De autoriteiten verzoeken nu zelfs Binance om iedere opname die in potentie gelinkt is aan Do Kwon tegen te houden. In totaal linken de autoriteiten voor 69 miljoen dollar aan gestolen kapitaal aan Do Kwon.

Wie is Do Kwon?

Do Kwon is een Zuid-Koreaanse ondernemer en de mede-oprichter van Terraform Labs, het bedrijf dat onder andere verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Terra blockchain en de UST stablecoin. Terra slaagde er in korte tijd in om een market cap van 40 miljard dollar bij elkaar te halen, totdat het helemaal misging met het project.

In mei 2022 implodeerde Terra en ging er voor 40 miljard dollar aan kapitaal verloren, waar Do Kwon grotendeels voor verantwoordelijk is. In eerste instantie dachten mensen dat het om een marktfalen ging, maar later bleek dat Terraform Labs (Do Kwon) voor miljoenen dollars aan UST op de markt dumpte.

Uiteindelijk is dat de reden voor de implosie van het project geweest. Al is het nog maar de vraag of een algoritmische stablecoin, die niet wordt gedekt door onderpand, überhaupt kans heeft om te overleven. Puur op basis van je gevoel en intuïtie zou je zeggen van niet.

Niet te achterhalen

De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben het lastig om de tegoeden van Do Kwon in beslag te nemen, omdat hij het gros daarvan converteerde naar Bitcoin. Hiervoor gebruikte hij met name buitenlandse crypto exchanges, in plaats van het kapitaal te investeren in fysieke assets, zo weet het Zuid-Koreaanse KBS te melden.

Binance heeft reeds bevestigd dat het een verzoek van de Zuid-Koreaanse autoriteiten ontving om de transacties van Do Kwon tegen te houden. Zij proberen de autoriteiten zoveel mogelijk te helpen om het kapitaal van Do Kwon binnenboord en onder controle te houden.

Do Kwon zelf is, nadat hij bijna één jaar op de vlucht was, inmiddels gepakt door de Zuid-Koreaanse autoriteiten. Op 23 maart 2023 werd hij in Montenegro gearresteerd. Daar probeerde hij met valse papieren een vlucht naar Dubai te pakken, wat hem uiteindelijk niet lukte.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.