Dogecoin stijgt 22% na aankoop Twitter door Elon Musk

Dogecoin stijgt met meer dan 20% en staat weer in de top 10 qua marketcap. Deze stijging wordt veroorzaakt doordat Dogefather Elon Musk bekend maakte dat Twitter zijn bod van 44 miljard dollar heeft geaccepteerd.

Hiermee is de overname bijna compleet, de deal moet alleen nog worden goedgekeurd door de toezichthouder. Musk koopt met de hulp van de Amerikaanse bank Morgan Stanley Twitter voor ongeveer 54,20 dollar per aandeel. Van de 44 miljard dollar, komt 21 miljard van Musk zelf en de rest van de bank.

Dogecoin profiteert

Zoals we in de intro schreven, de koers van Dogecoin steeg vrijwel direct na bekendmaking van dit nieuws. Niet gek natuurlijk, aangezien Musk geen kans onbenut laat om Dogecoin te promoten aan zijn 84 miljoen volgers op Twitter. Hij hintte eerder naar een Dogecoin-integratie in zijn nieuwbakken social media platform. Denk aan bijvoorbeeld het geven van fooien.

In 2021 deelde Musk ook veel memes over Dogecoin en deze waren grotendeels verantwoordelijk voor de all time high van Dogecoin destijds. Heel even was de munt 0,73 dollar waard en kwamen de memes over doge 1 dollar. Voor de Doge-investeerders ging Musk net te ver door groots aan te kondigen dat hij de crypto zou promoten op SNL, een Amerikaanse comedy show. Toen de uitzending begon klapte de koers in elkaar. Een gevalletje buy the hype, sell the news.

SEC overnemen

Zijn overname van Twitter heeft tot veel opwinding gezorgd in de crypto-gemeenschap, waaronder bij Dogecoin-oprichter Billy Markus. “Kan Elon Musk de SEC nu kopen?” Hij hint hiermee op het feit dat het tijd wordt dat de financiële waakhond een bitcoin ETF goedkeurt. 

Maar waarom wil Musk Twitter zo graag kopen? Voornamelijk omdat hij zichzelf ziet als voorvechter van het vrije woord. Hij vindt dat Twitter meer kan en moet doen om op te komen voor de vrijheid van meningsuiting.

Hoewel hij in zijn SEC-aanvraag het potentieel van Twitter prees om een ​​”platform voor vrijheid van meningsuiting over de hele wereld” te worden, zei hij dat hij niet geloofde dat dit zou gebeuren als het een beursgenoteerd bedrijf zou blijven.

Bots en Bitcoin

Daarnaast zei hij ook dat hij de spambots wil tegengaan. Iedereen die wel eens een draadje over crypto, politiek of covid heeft geopend weet hoe irritant deze bots zijn.  “Twitter heeft een enorm potentieel – ik kijk ernaar uit om met het bedrijf en de gebruikersgemeenschap samen te werken om het te ontgrendelen.”

Bitcoin bull Michael Saylor is ook fan van de beslissing van Musk om Twitter over te nemen. 

Saylor stelde eerder voor om het spamprobleem van Twitter op te lossen door gebruik te maken van Bitcoin’s Lightning Network. Het idee is dat Twitter-gebruikers accounts mogen laden met een bepaald aantal satoshis (de kleinste eenheid van BTC) om een ​​oranje vinkje op hun accounts te ontgrendelen.  Op deze manier kunnen menselijke gebruikers snel worden geverifieerd, zonder dat KYC nodig is, zodat een bepaalde mate van anonimiteit mogelijk blijft.

Twitter heeft al de infrastructuur om bitcoin- en ethereum-betalingen te ondersteunen, een eventuele integratie van het Lightning Network (en wellicht Dogecoin) lijkt dus goed mogelijk. 

Invloed op markt

De deal zou grotere gevolgen kunnen hebben voor de aandelen- en cryptomarkt.

De markt is al meer dan een jaar bearish sinds Musk voor het eerst onthulde dat Tesla BTC zou kopen. Het sentiment is bearish en er zijn veel shortposities. Het zou zomaar kunnen dat de markt in lichterlaaie gezet kan worden door één vonk waardoor een enorme short squeeze kan ontstaan. Hierdoor kunnen koersen ineens heel hard stijgen.

Hoe je het ook wendt of keert, Musk heeft enorme invloed op de markt. Hij is verantwoordelijk voor de opmars van Dogecoin in 2021, daarnaast besloot hij ook dat Tesla bitcoin zou accepteren voor zijn producten en dit hielp de bitcoin koers op weg naar een toenmalige all time high in april 2021. Dit werkt ook andersom, Musk liet weten dat Tesla geen BTC meer zou accepteren vanwege het grote energieverbruik van het bitcoinnetwerk.

Laatstgenoemde heeft zeker bijgedragen aan de halvering van de bitcoin koers.

Het is nu afwachten of dit de volgende grote hype is op de cryptomarkt, of dat de Zuid-Afrikaanse ondernemer op een duurzame manier de wereld net ietsjes beter kan maken.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.