Geen bitcoin, maar wel stablecoins aldus Lagarde en Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank (ECB) wil zich meer en beter inspanningen op het gebied van digitale valuta. Ze zijn ambitieus want Lagarde heeft uitgesproken voorop te willen lopen als het gaat om stablecoins. Bijzonder, want dit zei ze tijdens haar eerste grote persconferentie.

Lagarde benadrukt de toegenomen aandacht van collega centrale banken uit Canada, Groot-Brittannië en andere landen in digitale valuta. Ze dringt er op aan bij de ECB om het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van   stablecoins. Volgens haar is de ECB van plan om medio 2020 duidelijke doelstellingen vast te stellen voor de task force digitale valuta voor centrale banken, ofwel CBDC‘s.

Geen bitcoin, wel stablecoins

“Mijn persoonlijke overtuiging is dat, gezien de ontwikkelingen, niet zozeer bij bitcoin maar in de stablecoin projecten, en we weten er op dit moment slechts één, maar er zijn er momenteel andere die worden onderzocht en onderweg zijn”, zei Lagarde. “We kunnen beter voorlopen op de curve als dat gebeurt. Omdat er duidelijk vraag is waar we op moeten reageren.”

Met stablecoins doelt Lagarde op digitale valuta die altijd evenveel waard zijn als een bepaalde fiatvaluta. In dit geval kun je uitgaan van de euro.

Wel of geen digitale euro

Er wordt al langer gesproken of de ECB een eigen digitale valuta moet uitgeven of niet. De voorspelde voordelen van een eigen digitale euro is dat reguliere burgers en bedrijven ook kunnen genieten van een goedkope en gemakkelijke manier om betalingen te verrichten. Maar er is veel weerstand geweest van EU-autoriteiten.

Eerder deze maand bevestigden de financiële ministers van de EU hun standpunt. Ze zijn tegen particuliere digitale valuta’s en verklaarden dat er geen wereldwijde stabiele munten mogen worden gebruikt voordat alle wettelijke, regelgevende en toezichtrisico’s naar behoren zijn aangepakt.

De voormalige president van de ECB, Jean-Claude Trichet, uitte zijn ongenoegen over bitcoin tijdens een conferentie in Beijing afgelopen maand. Hij zei: ‘Ik ben sterk tegen bitcoin en ik denk dat we een beetje zelfgenoegzaam zijn … De valuta zelf is niet echt, met de kenmerken die een valuta moet hebben.’

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Avatar

  SDR komt als digital currency

  14/12/2019
  • Avatar

   Zou kunnen er zal een samenwerking zijn met ripple. (geen xrp)

   17/12/2019
 • Avatar

  Lol. Geen echte munt. Alsof de euro nog ondersteund zou worden door goud. Alles is virtueel. Tijd dat de banken oprotten!

  18/12/2019

Laat een reactie achter