Ethereum prijs stijgt 10% ondanks FUD door onderzoek SEC

De Amerikaanse beurswaakhond, de SEC, onderzoekt of Ether, de digitale munt van het Ethereum platform, een security is. Dit kan gevolgen hebben voor hoe Ethereum in de toekomst wordt gereguleerd.

Security’s vallen namelijk onder de Security’s and exchange commission en laten we wel wezen, deze instantie heeft niet echt het beste voor met crypto.

Banner Ethereum 1

Er zijn (nog) geen echte Ethereum ETF’s

De SEC keurde in januari ETF’s goed die gekoppeld zijn aan de Bitcoin koers. Dit zijn fondsen die op de beurs verhandeld worden en waarvan de waarde volgt van een onderliggende asset, in dit geval Bitcoin. Voor Ethereum bestonden er al wel dit soort fondsen op futures contracten, maar geen ETF’s die direct de koers van ETH volgen.

De deadline voor het goedkeuren van dit soort ETH-ETF’s is medio mei. Sommige experts denken dat de SEC de classificatie van Ethereum als belegging wil onderzoeken voordat ze hierover een beslissing neemt.

Valt Ethereum onder grondstoffenwet?

Belangrijke spelers in de cryptowereld zijn het niet eens met de SEC. Zij vinden dat Ethereum geen belegging is, maar eerder een digitaal goed, vergelijkbaar met een grondstof (commodity). Als Ethereum een zogenaamde commodity is, dan heeft dat grote gevolgen.

Commodity’s vallen namelijk onder het bewind van de CFTC, waardoor ze veilig zijn voor de nukken van de SEC. Ja, het zijn beide Amerikaanse overheidsorganisaties, maar met heel andere belangen.

Als argument wijzen deze criticasters erop dat de SEC eerder al toestemming gaf voor futures-ETF’s op Ethereum. Dit zou betekenen dat de SEC Ethereum toen al niet als belegging zag.

Paul Grewal van Coinbase stak van wal op X. Hij schreef maar liefst 10 tweets over waarom Ethereum geen security is.

Ook het feit dat de prijs van Ethereum niet vaststaat aan winstuitkeringen (zoals bij een aandeel) pleit er volgens hem voor dat het geen belegging is.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.