Wordt Ethiopië een belangrijke speler voor Bitcoin? Wel als het aan China ligt

Crypto mining is een controversiële business in China. De overheid is er niet dol op en dat betekent in de regel dat het leven van miners zuur wordt gemaakt. Volgens de Amerikaanse krant Bloomberg zoeken deze miners andere plekken om vanuit te opereren, waaronder Ethiopië. Maar ook dit Afrikaanse land is niet zonder risico.

Ethiopië heeft net als China een verbod op de handel in cryptocurrency, maar het land legaliseerde de Bitcoin-mining in 2022.

Veel miningbedrijven in Ethiopië zijn Chinees

Volgens Bloomberg komen 19 van de 21 bedrijven die minen in Ethiopië van het Chinese vaste land. Deze bedrijven worden aangetrokken door de goedkope elektriciteit van Ethiopië, waarvan 92% door waterkracht wordt geleverd. Dat klinkt als een utopie, maar besef wel dat bijna de helft van alle Ethiopiërs geen toegang heeft tot elektriciteit.

Daarnaast is het gematigde klimaat in Ethiopië gunstig voor mining. Vergelijk dit met Texas, waar de Amerikaanse miningindustrie zit, hier zijn de temperaturen vaak heel hoog waardoor het koelen van de machines veel kost.

Bloomberg schrijft ook dat sommige miningbedrijven zich voordoen als een ander type bedrijf, zoals fabrieken of landbouwprojecten, om toegang te krijgen tot elektriciteit zonder officiële goedkeuring van Ethiopië voor het minen van Bitcoin.

Grootste voordelen voor Bitcoin mining

De drie belangrijkste redenen voor Bitcoin mining in Ethiopië zijn dus:

  • Gunstige regelgeving, Bitcoin mining is legaal.
  • Goed klimaat waardoor er minder gekoeld hoeft te worden dan elders op de wereld.
  • Het grootste voordeel is dat de energie goedkoop is, bijkomend voordeel is dat de energie ook nog eens duurzaam opgewekt wordt.

Risico’s van Ethiopië

Je mining bedrijf verhuizen naar Ethiopië kent ook risico’s. Zo heeft bijna de helft van de Ethiopische bevolking geen toegang tot elektriciteit. Dit kan leiden tot spanningen met de lokale bevolking.

Daarnaast is er het risico van politieke onrust. In Iran en Kazachstan werden soortgelijke operaties in het verleden stopgezet na plotselinge beleidswijzigingen van de regering.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.