Hoe staat het met Facebook’s cryptocurrency Libra?

Na een lange periode met veel geruchten, kondigde Facebook in juni vorig jaar een eigen cryptomunt aan. De stablecoin Libra wordt naar verwachting dit jaar gelanceerd, en moet miljarden mensen wereldwijd de mogelijkheid bieden om snelle betalingen te verrichten.

Maar zover is het nog lang niet. Sterker nog, het lijkt opvallend stil rondom Libra. Lijkt, want achter de schermen gebeurt er genoeg. Hoe staat het nu met de lancering van Libra?

Europese Unie buigt zich nog steeds over Libra

De grootste valkuil van Libra is regulering. Regeringen wereldwijd buigen zich over de vraag of, en in welke mate Libra voldoet aan de nationale en internationale wetgeving.

Deze week publiceerde Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie een memo. Kort door de bocht staat er eigenlijk dat de EU geen idee heeft wat te doen met de stablecoin van Facebook: “De aangeboden informatie over het project is onvoldoende om de precieze aard van Libra te bepalen, en de relatie van Libra met de bestaande Europese wet.”

De Europese Commissie houdt nu een open consultatieperiode tot en met 19 maart 2020, toevallig net de verjaardag van twee schrijvers op BTC Nieuws.

Federal Reserve: ‘Libra is een wake up call’

Ook in Amerika houdt Libra de gemoederen bezig. Op dinsdag 11 februari sprak Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, de House Committee on Financial Services toe. Daar sprak hij onder andere over Facebook’s cryptomunt: ‘Libra heeft zeker een vuurtje aangestoken. Het was een wake-up call dat een big tech bedrijf zo snel iets kan lanceren.’

Libra maakt als dollar stablecoin wellicht meer kans

In eerste instantie was het plan van Facebook om de waarde van Libra te bepalen aan de hand van een mandje fiat valuta’s.

Het meest recente gerucht gaat nu dat de waarde van Libra één-op-één wordt gekoppeld met de dollar. Volgens The Block Crypto zou dit het scepticisme van wetgevers moeten verzachten. Dit nieuws wordt helaas niet door meerdere bronnen bevestigd, dus of het waar is laten we in het midden.

Wanneer komt Libra nu echt op de markt?

Libra en de wallet Calibra zouden in juni 2020 op de markt komen. Toch is er nog een hoop onduidelijk. Ook binnen de Libra Association zelf. Reuters sprak in december vorig jaar met Patrick Ellis, een van de bestuursleden:

‘In dit stadium is er geen strategie vastgelegd voor de markten en het product, of hoe Libra daadwerkelijk zal worden uitgerold,’

Op de vraag wanneer Libra in 2020 wordt gelanceerd antwoordde hij simpelweg: ‘Ja. Ja, het wordt gelanceerd.’

De marketingmachine van Libra blijft wel op volle toeren draaien, regelmatig worden er updates gestuurd. Of je daar iets mee kan? Tja, dat mag je zelf bepalen:

Delen:

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.