kim jong un

Hackers van Kim Jong-Un halen target niet, 40% minder crypto gestolen

Volgens analysebureau Chainalysis hebben Noord-Koreaanse hackers was 2023 stukken minder succesvol dan een jaar eerder. Ze zijn er in geslaagd om ongeveer 1 miljard dollar aan crypto te stelen, ten opzichte van 1,7 miljard een jaar geleden.

Gek genoeg hebben de Noord-Koreanen in 2023 wel een recordaantal hacks uitgevoerd op crypto-exchanges en bedrijven. Maar ondanks het aantal hacks, is de totale waarde van wat ze hebben gestolen fors gedaald.

40% minder gestolen in 2023

Chainalysis schat het bedrag op 1 miljard dollar aan crypto. Dit vertegenwoordigt een daling van 40% ten opzichte van de 1,7 miljard dollar die in 2022 werd gestolen, wat door verschillende redenen kan zijn.

Cryptocurrency is lange tijd een doelwit geweest voor Noord-Koreaanse hackers en wordt volgens Amerikaanse functionarissen vaak gebruikt om ā€˜internationale sanctiesā€™ te omzeilen. De daling van het aantal gestolen fondsen weerspiegelt een ā€˜bredere trend in de crypto-beveiligingsomgevingā€™, met name bij gedecentraliseerde financiĆ«le (DeFi) protocollen.

Erin Plante, Vice President of Investigations bij Chainalysis, gaf commentaar op de tactieken van deze hackers en merkte op dat hoewel hun succespercentage bij grote overvallen misschien is afgenomen, ā€œde dreiging op geen enkele manier verdwijnt.ā€

Noord-Korea past zich aan aan markt

Bloomberg schreef verder dat naarmate cryptoplatforms de beveiligingsmaatregelen verbeteren, Noord-Koreaanse hackers zich aanpassen aan meer diverse en geavanceerde strategieƫn.

Joe Dobson, hoofdanalist bij cyberbeveiligingsbedrijf Mandiant, merkte op dat deze criminelen voortdurend het evoluerende landschap bestuderen om nieuwe ontwikkelingen kwaadwillig te exploiteren:

‘Ze kijken naar wat er verandert, wat er evolueert en hoe ze die kwaadaardige bedoelingen kunnen gebruiken. Wat de vooruitgang ook is, ze zullen een manier vinden om ervan te profiteren.’

Allan Liska, een senior inlichtingenanalist bij Recorded Future Inc., suggereert dat de gevolgen van de ineenstorting van de FTX er mogelijk toe hebben geleid dat beleggers hun activa over verschillende platforms hebben verspreid, waardoor de ā€˜pool van fondsenā€™ die beschikbaar zijn voor diefstal is verminderd.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.