FBI voorkomt huurmoord met bitcoin op eigen vrouw

Een Amerikaanse man wordt ervan beschuldigd zijn vrouw te hebben geprobeerd te vermoorden via een huurmoordenaar. Hij wilde bitcoin gebruiken om de huurmoordenaar te betalen.

Specifieke informatie

De FBI ontving oorspronkelijk een tip van de BBC. De Britse omroep gaf door dat Ann Replogle was genoemd als een doelwit voor een huurmoord. Het doelwit zou moeten worden aangevallen op het moment dat ze naar een afspraak met de dierenarts zou gaan. Volgens gerechtelijke documenten was de verstrekte informatie zeer specifiek over datum, tijd, automerk, model en kleur.

Agenten namen vervolgens contact met haar en haar man op om hen bewust te maken van de dreiging. Bij ondervraging zei de FBI dat het echtpaar de agenten hadden verteld dat ze niemand konden bedenken die haar pijn zou willen doen.

Blockchain afspeuren

Uiteindelijk werd met behulp van de BBC duidelijk dat er met bitcoin betaald werd. De blockchain werd onderzocht om de betaling te traceren. En wat blijkt? De huurmoordenaar ontving 17.800 dollar in bitcoin via van wallets van Coinbase.

Uit onderzoek van de FBI bleek dat de wallets van de man van het echtpaar waren, zijn naam is Nelson Replogle. De FBI ontving ook de foto’s die hij had ingediend bij Coinbase om zijn identiteit te bevestigen.

Beschuldigd voor huurmoord

Zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten, worden details van verdachten direct gedeeld. Nelson Replogle is een 59-jarige gepensioneerde leraar van een middelbare school. Hij wordt beschuldigd van één telling van huurmoord, volgens gerechtelijke documenten ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het oostelijke district van Tennessee.

Verder onderzoek laat zien dat Replogle zich bij Coinbase had aangemeld met behulp van de AT & T-verbinding (internetprovider) die bij hem thuis in Tennessee was geïnstalleerd. Erger nog, zijn bank bevestigde toen dat zijn persoonlijke spaarrekening was gebruikt om bitcoin te kopen die aan de huurmoordenaar was overgemaakt.

Not your keys

Wat nog niet is gelukt, is om achter de identiteit van de ontvanger te komen. De huurmoordenaar is dus nog niet ontmaskerd. Deze man of vrouw gaat een stuk veiliger om met privacy, en beheert bitcoin via een eigen wallet. Dat betekent dat deze wallet niet in beheer is bij Coinbase, waar het verplicht is om met ID-formulieren te registreren.

Bitcoin suggereert privacy

Replogle kan tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen, indien veroordeeld. Hij zal op 26 mei op een voorlopige hoorzitting verschijnen.

De rechter zegt dat bitcoin niet slecht is, en prijst zelfs de privacyfuncties van de munt: ‘Hoewel het gebruik van cryptocurrency op zichzelf geen risico op gevaar inhoudt, suggereert het vermeende gebruik van bitcoin van de verdachte in verband met het lokaliseren van een persoon op internet om een huurmoord te plegen, dat hij probeerde detectie te vermijden.’


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.