Japan verandert crypto wetgeving vlak voor Bitcoin halving… toeval?

Vanaf 1 april 2024 hoeven Japanse bedrijven geen belasting meer te betalen over niet-gerealiseerde winsten uit hun cryptocurrency-bezit. Deze wijziging volgt op de goedkeuring door het kabinet van een herziening van het nationale belastingkader voor digitale activa.

Goede timing

De regering maakte deze nieuwe belastinghervorming bekend op 22 december, na een kabinetsvergadering. De aanpassingen zullen naar verwachting op 1 april 2024 van kracht worden, het begin van het Japanse financiële jaar en nog belangrijker: vlak voor de Bitcoin Halving.

Voorheen moesten bedrijven cryptocurrency’s die ze van derden ontvingen rapporteren en het verschil tussen hun marktwaarde en boekwaarde verantwoorden, ongeacht of het bedrijf de cryptocurrency verkocht.

Volgens de herziene regelgeving worden bedrijven nu alleen belast op de winst die wordt gegenereerd uit de daadwerkelijke verkoop van cryptocurrency’s. Dit brengt hun belastingproces in lijn met de verplichtingen die aan individuele beleggers worden opgelegd onder de Japanse belastingwetten.

De timing is heel goed, want Japanse bedrijven kunnen Bitcoin kopen en afwachten tot een goed moment ergens na de halving om deze weer te verkopen. In de tussentijd hoeven ze dus geen belasting te betalen over het fictieve rendement.

De Japanse regering heeft op 14 december de details van haar belastinghervormingsschema voor 2024 vrijgegeven, na de eerste indiening van het plan door de Financial Services Agency van het land op 31 augustus.

Wat zijn niet-gerealiseerde winsten?

Niet-gerealiseerde winsten zijn winsten die nog niet zijn gefactureerd of daadwerkelijk ontvangen. In het geval van cryptocurrency’s zijn niet-gerealiseerde winsten de winst die wordt gemaakt op het verschil tussen de aankoopprijs en de huidige marktwaarde van de cryptocurrency.

In Nederland zijn niet-gerealiseerde winsten op crypto in principe niet belast. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over de winst die je maakt op het verschil tussen de aankoopprijs en de huidige marktwaarde van je cryptocurrency. Wel valt crypto in Nederland onder je vermogen, en als de waarde van je vermogen een bepaalde drempel over is, dan moet je belasting betalen.

Daarnaast lijkt de belasting in Japan op niet-gerealiseerde winsten op wat bij ons fictief rendement heet. Als je hier meer over wil weten, dan verwijzen we je graag naar onze vrienden van de Belastingdienst.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.