Kan de overheid bitcoin verbieden?

Een van de argumenten waarom bitcoin geen succes kan worden, is dat de overheid bitcoin kan verbieden. Maar kan dat wel? Dan Held, de CEO van crypto exchange Kraken heeft daar wat over te zeggen. Hij schreef onderstaand betoog waarom bitcoin niet verboden kan worden.

Je kunt een idee niet doden

Bitcoin gaat verder dan alleen code, het is een mindset.

Mensen die Bitcoin begrijpen en kopen, zijn al in het spreekwoordelijke konijnenhol beland. Ze hebben hun veronderstellingen over geld, overheid en sociale coördinatie moeten betwisten.

Geld staat voor opgeslagen tijd en energie van een individu. Het behoud daarvan is een mensenrechtenkwestie. Hoewel ze de vrijheid van vliegen, autorijden en vele andere aspecten van hun leven kunnen opgeven, is hun rijkdom de laatste vrijheid die ze zullen opgeven.

‘Geloven dat alle mensen in de wereld die bitcoin hebben geadopteerd voor de financiële vrijheid en soevereiniteit die het biedt, plotseling zou neerleggen en de ultieme inbreuk op die vrijheid zou accepteren, is niet rationeel.’ – Parker Lewis

Geloof is wat nodig is om het allemaal te laten werken

Fiat-valuta wordt alleen ‘ondersteund’ door het geloof van degenen die het bezitten. Met andere woorden, het vertrouwen in de overheid die het uitgeeft. Als een overheid Bitcoin als een bedreiging zou erkennen, zullen de investeerders / burgers zich afvragen waarom die overheid zich bedreigd voelt. De meeste burgers hebben tenslotte nooit de aard van hun realiteit in twijfel getrokken. Het is de alwetende en machtige regering!

Als je terugdeinst, verlies je.

Bovendien zal een poging om Bitcoin te verbieden de bekendheid er juist van vergroten. Dit wordt het Streisand-effect genoemd, een sociaal fenomeen dat optreedt wanneer een poging om informatie te verbergen, verwijderen of censureren het onbedoelde gevolg heeft dat die informatie verder wordt gepubliceerd.

De vijand van je vijand is je vriend

Een universeel verbod is onmogelijk vanwege het coördinatieprobleem dat elke regering ter wereld het eens moet zijn met elkaars beslissing. Als Bitcoin een bedreiging vormt voor de ene regering, betekent dit dat het een bondgenoot is voor een andere.

Een goed voorbeeld is de opwarming van de aarde. Als regeringen over de hele wereld, die dit als een groot probleem hebben geïdentificeerd, geen universele coalitie kunnen bouwen, dan heb ik er weinig vertrouwen in dat ze hetzelfde zouden kunnen doen voor Bitcoin.

Het is mogelijk dat regeringen over de hele wereld unaniem besluiten om terug te vallen op de goudstandaard. Maar dat zou zinloos zijn, aangezien dat het onderliggende probleem, het vertrouwen in regeringen, niet zou oplossen. Ik zou hun audits niet vertrouwen, en waarom zou u?

Vrije keuze onmogelijk te verbieden

Zowel India als China hebben al geprobeerd Bitcoin te verbieden, met weinig succes. Andere niet-cryptovoorbeelden van hoe een verbod niet werkt:

Drugs

In de afgelopen 40 jaar hebben de VS (en andere landen) een oorlog tegen drugs gevoerd die weinig tot geen invloed heeft op het gebruik en heeft geleid tot enorme sociaaleconomische problemen met minderheden en het aantal opsluitingen.

De hypocrisie van het hebben van “legale” medicijnen zoals OxyContin (een opiaat) en Adderall (amfetamine) doden jaarlijks meer dan 75.000 Amerikanen, en dit draagt ​​alleen maar bij aan de absurditeit. Wat legaal of niet legaal is, is gebaseerd op de grillen van de reguleerders.

Vrijheid van mening

Bitcoin is code, wat een vorm van meningsuiting is. Als regeringen het willen verbieden, is de kans groot dat het een kwestie van het Eerste Amendement (vrijheid van meningsuiting) wordt.

Er is een recent precedent voor controversiële toespraken die worden verdedigd door Amerikaanse rechtbanken:

“Defense Distributed vs. United States Department of State”

De zaak werd in 2015 voor de rechtbank gebracht, twee jaar nadat Cody Wilson en Defense Distributed geen bestanden meer mochten delen voor het eerste 3D-geprinte pistool, Liberator. Met een mogelijk verlies op de loer, schikte de Amerikaanse regering een overeenkomst met Defense Distributed om hen in staat te stellen de bestanden te verspreiden.

Goud

Toen goud in 1933 illegaal werd gemaakt, verloor het niet zijn waarde of vervaagde het niet, het nam zelfs in waarde toe! En Bitcoin verschilt duidelijk van goud in zijn draagbaarheid, deelbaarheid en verifieerbaarheid, waardoor het nog moeilijker wordt om uit te roeien.

Hoe Bitcoin wint

Bitcoin overleeft door marktpenetratie:

 1. Naarmate de koers van Bitcoin stijgt, neemt ook de ‘proof of work’-beveiliging van het Bitcoin-netwerk toe.
 2. Als 20 tot 50% van de bevolking van een land Bitcoin bezit, zou het vanuit politiek oogpunt erg impopulair worden om te verbieden. Bitcoin als kapitaal is vloeibaar, wat betekent dat deze burgers snel kunnen verhuizen naar een ander rechtsgebied buiten de controle van die staat.

Schaakmat

Dat Bitcoin moeilijk is om te begrijpen, en genegeerd wordt door een groot deel van de bevolking, is stiekem een zegen. Naarmate Bitcoin in waarde en bekendheid toeneemt, wordt het veiliger (via marktacceptatie en beveiligingsmodel voor blokbeloningen). Op het moment dat regeringen de bedreiging van Bitcoin voor hun bestaan ​​erkennen, zal het te sterk, te groot en te geïntegreerd zijn om te doden.

HODL

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Mooi artikel, maar de overheid kan volgens mij altijd nog de belastingen op bitcoin (crypto valuta) verhogen, zo hoog, dat je wel bitcoin / crypto moet verkopen om je belasting te kunnen betalen.

  22/11/2020
 • Er zijn veel meer argumenten waarom Bitcoin als betaalmiddel geen succes zal worden. De Bitcoin Blockchain is véél te complex waardoor betalingen traag en duur zijn, de koers is krankzinnig instabiel waardoor je geen idee hebt wat je Bitcoin over een week waard zal zijn, laat staan over een jaar.
  Probeer je in te denken dat je salaris in Bitcoin uitbetaald wordt. Drie weken na uitbetaling wil je in de supermarkt afrekenen blijkt de koers gehalveerd… (Of verdubbeld, wat dan wel weer leuk is…) De koers wordt al jaren gemanipuleerd door handige jongens die rijk willen worden, daar wil je je gewone (spaar)geld niet aan wagen.

  23/11/2020
 • Dr Lek. Mijn vader kreeg ooit loonzakjes aan het eind van de week. Tijden veranderen. Contant geld is over 10 jaar verleden tijd. Rente op de spaarrekening? Bijna verleden tijd. In de nabije toekomst zal het de klant zelfs geld gaan kosten. Nu heb ik het afgelopen jaar al meer dan €10.000 winst op oa de bitcoin. Betalen doe ik er ook (nog) niet mee, dat klopt. Hoe word de koers gemanipuleerd dan? Er zitten geen bedrijven en of overheden achter. De markt bepaald.

  23/11/2020
 • Ik heb zelf heel wat bitcoin, maar hou mijn hart wel vast. Al die blabla over de idee en marktpenetratie, het houdt allemaal wel steek. Maar alhoewel bitcoin an sich niet kapot kan, kan de waarde wel volledig terugvallen. Als Europa en Amerika zelfs maar hoesten en zeer beslist meedelen dat ze bitcoin gaan verbieden, dan stort de beurs in elkaar. Ten eerste slaan alle exchanges tilt want iedereen zal willen verkopen en dat gaat niet. Als mensen al kunnen verkopen, san nog moeten ze het geld van de exchange krijgen.
  Daarnaast degenen met een ledger, die zijn niet beter af want die gaan helemaal te laat zijn.
  Nu zal daarna de prijs wel terug wat aantrekken, maar als nu bv´ de prijs zou stijgen naar tienduizenden euro of misschien meer dan 100.000 euro. En dan gebeurt zoiets. Dan crasht d eprijs tot luttele honderden euro’s. Dus 90% van al deze mensen zullen al hun geld verliezen.
  Ik denk niet dat het zover zal komen, maar iedereen die denkt dat de politiek die macht niet heeft, is enorm naïef

  23/11/2020