New York klaagt exchange KuCoin aan vanwege illegale handel in crypto

De advocaat-generaal van de Amerikaanse staat New York klaagde op donderdag het grote KuCoin aan, omdat het platform niet voldoet aan de registratieplicht. KuCoin is begonnen met het faciliteren van de koop en verkoop van cryptocurrency’s, zonder dat zij geregistreerd zijn bij de autoriteiten. Letitia James, de advocaat-generaal in kwestie, spreekt in het geval van KuCoin zelfs over een “schimmig” bedrijf.

KuCoin moet operatie staken

Als het aan James ligt, dan moet KuCoin zijn operaties in New York zo snel mogelijk staken, totdat het aan de wet- en regelgeving voldoet. Volgens James noemt KuCoin zichzelf onterecht een ‘beurs’ en is er vanwege ‘KuCoin Earn’ eerder sprake van een platform dat ongeregistreerde effecten verkoopt.

De definitie van een effect voor de financiële wetgeving verschilt per land, maar in beginsel komt het erop neer dat er sprake moet zijn van een investering waar een winstverwachting aanhangt, die voortvloeit uit de activiteiten van de uitgevende partij.

In dit geval dus van KuCoin. Het meest duidelijke voorbeeld van een effect is een aandeel in een bedrijf. In het geval van KuCoin Earn gaat het volgens James dus om een soort verkapt aandeel, een aandeel dat niet officieel in de boeken staat als een aandeel. Dat mag niet en daar wil het KuCoin nu op aanpakken.

Opvallend is dat de advocaat-generaal van New York in het officiële rechtsdocument Ethereum ook bestempeld als effect voor de financiële wetgeving. Mocht ze daar gelijk in krijgen, dan kan dat weleens problematisch worden voor het project.

De geschiedenis van KuCoin

Binnen de crypto-wereld is KuCoin overigens nog een redelijk jonge partij. Het beursplatform lanceerde in september 2017 en groeide al snel uit tot een grote jongen binnen de financiële industrie. Op het moment van schrijven kent KuCoin meer dan 27 miljoen gebruikers over de hele wereld die afkomstig zijn uit 207 verschillende landen.

Qua handelsvolume moet KuCoin alleen grote jongens als Binance, Coinbase en Kraken voorlaten. Wat dat betreft is het een vreemde zaak dat een grote partij als KuCoin niet netjes aan de registratieplicht voldoet in New York.

Al maken partijen als Binance en Coinbase zich ook regelmatig schuldig aan dergelijke praktijken. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de boetes die beiden van De Nederlandsche Bank kregen voor het niet voldoen aan de registratieplicht in Nederland.

Vorig jaar in mei kwam KuCoin nog positief in het nieuws met een kapitaalronde waarin het 150 miljoen dollar ophaalde. Dat kapitaal werd binnengehaald tegen een waardering van 10 miljard dollar voor het beursplatform.

Amerikaanse aanval op de crypto-sector

Het begint er steeds meer op te lijken dat de Amerikaanse autoriteiten een ware aanval gestart zijn om de crypto-sector omver te werpen. Niet lang geleden begon het salvo met de orders van de Securities and Exchange Commission (SEC) aan Kraken en Paxos. Kraken kreeg te horen dat het staking-programma niet voldoet aan de wet- en regelgeving en om die reden gesloten moest worden.

Paxos, de uitgever van de Binance USD (BUSD) stablecoin, mag geen nieuwe BUSD meer op de markt brengen van de SEC. Nu is KuCoin dus aan de beurt in New York. “Een voor een neemt mijn kantoor het op tegen crypto-bedrijven die simpelweg de onze wetten aan hun laars lappen en investeerders in gevaar brengen”, aldus James.

Afgelopen maand werd CoinEx nog aangeklaagd door James voor een vergelijkbaar vergrijp als KuCoin. Op het moment van schrijven is er nog geen reactie vanuit KuCoin. Hoogstwaarschijnlijk zal het bedrijf zo snel mogelijk proberen om zich te registreren in New York.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.