Slecht nieuws voor Ripple (XRP)?

De Amerikaanse financiƫle waakhond (SEC) heeft een rechter overtuigd om de digitale munt LBC van cryptoproject LBRY te categoriseren als security.

Is dit slecht nieuws voor Ripple en de rest van de crypto-industrie?

Wat is LBRY?

Allereerst wat achtergrondinformatie. LBRY is een decentraal platform, een blockchain om content op uit te brengen. Er draaien meerdere apps om de content van gebruikers weer te geven. Dit gaat om filmpjes, maar ook muziek, digitale kunst, online stripboeken en teksten.

De content wordt verdeeld zoals torrents. Meerdere computers van verschillende gebruikers hosten een deeltje van een bestand. Zo kan een videobestand verdeeld zijn over honderden computers. De makers van deze content kunnen kijkers kosten in rekening brengen voor hun creaties.

Na betaling krijgt de kijker toegang tot een decoderingssleutel waarmee hij de content kan bekijken. De LBRY-client van de kijker verzamelt de inhoud van de verschillende computers en presenteert deze aan de kijker. De betaling wordt gedaan in LBC, en de saldi worden bijgehouden op de LBRY-blockchain.

Crypto LBC is volgens SEC een security

LBRY bracht in 2016 deze LBC-crypto uit en volgens een aanklacht uit 2021 van de SEC was dit een ongeregistreerde verkoop van security’s. In het Nederlands zijn dit effecten, ofwel verhandelbare rechten en/of plichten die een financiĆ«le waarde vertegenwoordigen, zoals aandelen, obligaties, opties en termijncontracten.

De SEC zegt dus dat LBC in wezen een soort aandelen zijn, en dat LBRY deze illegaal verkocht. De rechtbank verwierp de bewering van LBRY dat de tokens geen effecten zijn en dat het niet voldoende tijd kreeg om de token te registreren.

Bij de verkoop van de tokens haalde LBRY in 2016 maar liefst 11 miljoen dollar op. Een flink bedrag voor een illegale verkoop, aldus de rechtbank. Hiermee is LBRY in strijd met een effectenwet uit 1933.

Waarde binnen maand keer 9

Binnen een maand na het uitbrengen van de eerste LBC-token, steeg de marktkapitalisatie van 140 miljoen naar 1,2 miljard dollar in een maand. LBRY maakte 1 miljard tokens, en hiervan hielden ze er 400 miljoen voor zichzelf. Dit wordt een pre-mine genoemd.

LBRY verkocht meer dan 9,8 miljoen LBC-tokens rechtstreeks aan het publiek. Het verkocht nog eens 44,1 miljoen LBC via verschillende beurzen en bracht ze op de markt als investeringen die in de loop van de tijd zouden groeien. Het contentbedrijf zei dat de koers zou stijgen naarmate het LBRY-netwerk groter zou worden. Deze uitspraken gingen vergezeld met de nodige disclaimers.

De rechtbank oordeelde dat, ondanks deze disclaimers, LBRY volledig op de hoogte was van het potentieel van zijn token als investering en investeerders niet voldoende informatie heeft verstrekt.

Wat betekent dit voor Ripple?

Elke crypto is natuurlijk anders, en elke case zou op zichzelf bekeken moeten worden, maar de SEC zou deze overwinning als voorbeeld kunnen aanhalen.

De uitspraak kan bijzonder slecht zijn voor andere bedrijven of organisaties die ook gebruik maken van zogenaamde utility tokens. Denk bijvoorbeeld aan Ripple, dat momenteel zijn eigen juridische strijd voert over het XRP-token, en projecten zoals Filecoin.

De XRP-coins van Ripple werden via een pre-mine op de markt gebracht, en niet via een ICO. Maar op basis van het oordeel is het ontbreken van een ICO misschien niet langer een goede verdediging meer.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • dus de rijplezier wordt zo naar een dieptepunt gebracht?? of?

    9 november 2022
  • onzin

    10 november 2022