Maakt de Bitcoin mining hash rate na de halving een flinke dip?

Analisten voorspellen dat tot 20% van de huidige hash rate van Bitcoin kan worden stopgezet na de halving van Bitcoin, omdat de beloningen voor het minen van blokken gaat afnemen en alleen de meest efficiënte mining rigs blijven bestaan.

Impact van halving op hash rate

Tegen het einde van 2023 kwam ongeveer 70% van de hash rate van Bitcoin voort uit acht ASIC mining modellen. Dit werd ook bekend gemaakt door de mining analisten van Galaxy in een rapport van 14 februari, waarin ook Coin Metrics-gegevens werden aangehaald.

Voorspellingen van analisten

Volgens de schattingen van Galaxy zou tussen de 15% en 20% van de hash rate van het netwerk afkomstig van de ASIC-modellen na de halving mogelijk offline kunnen gaan. Dit gezien de gevoeligheid van de break-evenpunten die gelden voor de verschillende ASIC-modellen, de Bitcoin-prijs en natuurlijk de transactiekosten als percentage van de beloningen.

Impact op modellen

De meer conservatieve projecties van Galaxy voorspellen dat bijna alle verouderde mining rigs zullen worden buiten gebruik gesteld, terwijl ongeveer de helft van de nieuwere modellen online zal blijven. Ook dit zou weer voor grote veranderingen kunnen zorgen voor de samenstelling van de totale Bitcoin hash rate.

Toekomst van Bitcoin mining

Hoewel de toekomst van Bitcoin-mining voor sommige miners onzeker lijkt na de halving, blijft Galaxy wel optimistisch over de mogelijkheden van sommige modellen om te overleven. Toch erkennen ze dat zakelijke keuzes een rol zullen spelen bij het bepalen van welke rigs actief blijven.


Raoul is Crypto-redacteur bij BLOX en oprichter van Cryptotakkies, een organisatie die de ontwikkelingen van digitaal geld bespreekt op een toegankelijke en begrijpelijke manier.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.