Boot gemist met Memecoins? Real World Assets kunnen de volgende hype worden

Het is tijd om stil te staan bij Real World Assets. Grote banken zoals Goldman Sachs en investeringsfondsen zoals BlackRock hebben al laten weten hier interesse in te hebben. Wat zijn Real World Assets (RWA) en waarom zijn institutionele partijen hier helemaal wild van?

Banner Default 1 (Razendsnel investeren)

Digitale tweeling op de blockchain

Real world assets, of RWA’s, is eigenlijk, fysiek of digitaal, die hun waarde ontlenen aan hun bestaan buiten de blockchain. Door van RWA’s cryptotokens te maken, creëer je een digitale tweeling die op een blockchain bestaat.

Een simpel voorbeeld zijn stablecoins zoals USDT. Deze zijn gekoppeld aan de dollar en zijn een stabiel en liquide alternatief voor fiatvaluta. Naast traditionele valuta is het mogelijk om ook andere financiële activa te tokeniseren, zoals verzekeringen, effecten, staatsobligaties en aandelen.

De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt, je kan van alles cryptotokens maken. Denk aan edelmetalen, grondstoffen, landbouwproducten, onroerend goed, kunstwerken en muzieklicenties,

Wat zijn de voordelen van Real World Assets?

Tokenisatie kan zorgen voor verbeterde transparantie, verhoogde liquiditeit en toegang tot activa uit de echte wereld. Bovendien kunnen veel individuen, door iets in fracties te verdelen via een proces dat bekend staat als fractionalisatie, delen van waardevolle activa bezitten.

Door real-world activa te tokeniseren, kunnen fracties van bijvoorbeeld kunst 24/7 efficiënt worden verhandeld op digitale beurzen. Tussenpartijen (zoals een clearingagent) worden omzeild en snelle, wereldwijde transacties worden mogelijk gemaakt.

Een openbaar, onveranderlijk record op de blockchain biedt volledig inzicht in het eigendom van activa en transactieactiviteiten. Dit zorgt voor een herkomst en voorkomt fraude door het open volgen van overdrachten, retentierechten en andere details.

Het is ook goedkoop, want zonder tussenpersonen zijn er geen transactiekosten en documentatiekosten. Voortdurend tokenbeheer via blockchain-consensus kan de onderhoudskosten verlagen in vergelijking met fysieke activa en het bijhouden van oude gegevens.

BlackRock en Goldman Sachs

Er zijn al partijen mee bezig. BlackRock heeft onlangs via een SEC-aanvraag het BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund onthuld. Details over de beleggingen van het fonds zijn nog geheim. De samenwerking met Securitize, bekend om zijn expertise op het gebied van tokenisatie, duidt echter op dat ze de kant van Real World Assets op willen.

Er zijn geruchten dat BlackRock een bedrag van 100 miljoen dollar aan stablecoins heeft gereserveerd op het Ethereum-netwerk hiervoor.

Daarnaast hebben verschillende banken, waaronder Goldman Sachs, interesse getoond in RWA. Er zijn proefprojecten geweest om op blockchain gebaseerde versies van traditionele financiële activa, zoals obligaties, uit te geven, maar er is nog geen sprake van routinematige uitgifte of van een liquide secundaire markt.

Mathew McDermott, hoofd digitale activa bij Goldman Sachs: ‘Ik denk dat we in de loop van de tijd zullen zien dat meer activaklassen worden getokeniseerd en daadwerkelijk enige schaalgrootte krijgen – maar misschien is dat over een of twee jaar.’

Klinkt dit je allemaal bekend in de oren? Vier jaar geleden werden RWA’s synthetische tokens genoemd. Daarvoor werden RWA’s security tokens genoemd. Het komt allemaal op hetzelfde neer.

BLOX biedt een verschillende crypto’s die zich bezig houden met RWA, denk aan Synthetix (SNX), Chainlink en TokenFi.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.