Palestijnen in Gaza gebruiken Bitcoin om beperkingen Israel te omzeilen

Palestijnen die in de Gazastrook wonen zijn zo goed als afgesloten van de rest van de wereld. Het is moeilijk om aan dagelijkse benodigdheden te komen, laat staan om goede financiële diensten te krijgen.

Online krant The National schreef een reportage over hoe Palestijnen zich wenden tot Bitcoin, maar belicht ook de beperkingen en gevaren.

Leven veranderde door Bitcoin

Noor, een inwoner van Gaza had een winkeltje, maar deze werd vorig jaar vernietigd tijdens de oorlog met Israel. Ze zegt tegen The National: ‘Ik kan me de dagen na het einde van de oorlog niet herinneren, behalve de ellende en wanhoop.’

‘Ik heb de hele dag geworsteld om mijn gezin te helpen. We misten essentiële voorraden die op een gegeven moment onze buren aan ons schonken.’

Inmiddels wordt de Gazastrook al 15 jaar geblokkeerd door Israel, waardoor 44 procent van de 2,3 miljoen inwoners van het Palestijnse gebied werkloos is. Onder deze omstandigheden begon Noor te leren over cryptocurrency.

‘Mijn fortuin veranderde toen ik leerde investeren in Bitcoin en online make-up begon te verkopen’, zegt ze.

Twee volkeren, één land

De problemen in Israel zijn te ingewikkeld om in dit artikel gedetailleerd te beschrijven, over dit onderwerp zijn genoeg boeken geschreven. Maar het komt neer op twee volkeren die hetzelfde stuk land claimen, en tot op heden geen compromis hebben weten te bereiken waar beide partijen tevreden mee zijn.

Ongeacht wie er gelijk heeft, duizenden mensen hebben het leven verloren door de oorlog en een groot deel van het land is verwoest. Een van de zwaarst getroffen gebieden is de Gazastrook, een Palestijnse enclave aan de oostkust van de Middellandse Zee, grenzend aan Egypte.

Volledige blokkade Gaza

Zowel Egypte als Israel blokkeren de Gazastrook sinds 2007 op allerlei mogelijke manieren. Denk aan de blokkade van goederen via land, lucht en water.

De blokkade van Gaza heeft de Palestijnen niet alleen afgesloten van fysieke internationale markten, maar ook van financiële markten. De Palestijnse Monetaire Autoriteit in Ramallah kan geen bankbiljetten uitgeven en de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn sterk afhankelijk van donaties en internationale hulp.

Crypto om onafhankelijkheid

Het is dus lastig om geld te verdienen en zelfvoorzienend te zijn. Dr. Tariq Dana, een beleidsadviseur voor Al-Shabaka, het Palestinian Policy Network, denkt dat hierdoor een toenemend aantal lokale bewoners cryptocurrency gebruiken, omdat dit een manier is om onafhankelijk te worden van de financiële regelgeving van Israël.

‘Ik geloof dat de gedecentraliseerde bankstatus van crypto voor ons Palestijnen voldoende bemoedigend is om een inkomen te hebben via een veilig en onafhankelijk platform.’

Palestina kan geen El Salvador worden

Hoewel cryptocurrency’s normale Palestijnen helpen om toegang te krijgen tot de wereldmarkt, is dit voor Palestijnse autoriteiten geen optie, zegt Mohammed Khaled, een journalist in Gaza-stad. Ofwel, de Gazastrook kan niet zo maar El Salvador kopiëren.

‘Het is onmogelijk om procedures op staatsniveau te maken met Bitcoin. Zelfs met de enorme acceptatie van crypto, bezit Palestina niet de politieke of economische kracht om Bitcoin of een andere digitale valuta aan te wijzen als het officiële financiële medium.’

Alleen toegang tot gecentraliseerde beurzen

Daarnaast zijn de beurzen die Palestijnen gebruiken gecentraliseerd, wat betekent dat Israël stortingen en opnames kan pauzeren, zegt de journalist.

En dat doen ze ook geregeld, zeker als Hamas betrokken is. Deze Palestijnse politieke beweging is in de ogen van Israel een terroristische organisatie. De Israëlische autoriteiten hebben afgelopen zomer 84 cryptocurrency-wallets in beslag genomen met 7,7 miljoen aan crypto.

Hierdoor werd duidelijk dat Hamas meerdere crypto’s gebruikte zoals Tether, Bitcoin, Tron, Ether en Dogecoin.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Wat een vreemd gekleurd artikeltje.

  ‘En dat doen ze ook geregeld, zeker als Hamas betrokken is. Deze Palestijnse politieke beweging is in de ogen van Israel een terroristische organisatie. ‘

  Niet alleen ‘in de ogen van Israel ‘ oa de HELE EU
  bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/Hamas

  Hamas zijs dus TERRORISTEN en die mag je geen crypto mogelijkheden geven imho

  5 december 2022