Bitcoin analyse: Piek van 2022 blaast alle verwachtingen omver leert geschiedenis

Onze verwachtingen zijn hoog gespannen voor bitcoin! De kracht van het ontwerp heeft zich al bewezen en ook al zijn er ontzettend veel cryptomunten gemaakt, ze leggen het allemaal af tegen bitcoin. De proof-of-work, decentralisatie, beperkte voorraad en toch beschikbaar voor iedereen zijn een gouden mix van eigenschappen die bitcoin een zeldzaam fenomeen maken. De vraag is steeds hoeveel wordt bitcoin waard? De uiteindelijke waarde is ongetwijfeld heel hoog. Maar kunnen we ook wat zeggen over de volgende piek? We pakken Fibonacci er even bij om dat te bekijken.

Wat is Fibonacci?

De Fibonacci reeks is een bekend begrip in de natuur, in de wetenschap en in de Da Vinci Code. Het wordt ook veel gebruikt in financiële modellen. Er is een tool om te schatten hoever een correctie terug kan vallen na een piek: ‘Fibonacci Retracement.’ Er is ook een tool om te schatten hoe hoog de volgende piek kan worden gebaseerd op de laatste piek, deze heet ‘Fibonacci Extension.’ Deze gaan we nu toepassen, maar voordat we een prachtig model laten zien en roepen hoe hoog de bitcoin koers kan komen, duiken we eerst even de geschiedenis in om te kijken hoe het model zich in het verleden heeft gedragen.

Even kort de werking van het tool, zodat je het zelf ook kan gebruiken. Je kiest drie punten bij een bestaande piek: laagste punt voor de piek, de piek zelf en een laagste punt na de piek. De Fibonacci Extension tool van Tradingview doet de rest. Het genereert een aantal lijnen volgens de Fibonacci reeks (0,1,1,2,3,5,8,13,21, etc) die aangeven tot waar de volgende piek kan komen. Elke hogere lijn wordt moeilijker om te halen, maar is zeker mogelijk. In alle volgende grafieken wordt de prijs als blauwe lijn aangegeven, met de prijs in dollars. De oranje stippellijn geeft aan welke punten rondom een piek zijn gekozen en de zwarte lijnen geven de mogelijke volgende piek weer. Alle grafieken zijn gemaakt met behulp van TradingView.

Piek van december 2013

De eerste piek waar we even naar kijken is die van december 2013. Als we de piek ervoor nemen in april 2013 en daar de Fibonnaci Extension op los laten, dan zien we dat de piek van december 2013 had kunnen liggen op de zwarte lijnen: 1.618, 2.618, 3.618, of 4.236. Waarbij elke hogere lijn moeilijker is de bereiken. Het is duidelijk: bitcoin gaat in 2013 off the chart en overtreft alle verwachtingen. Hier zijn de bedragen nog niet zo groot, dus het is nog niet zo indrukwekkend.

Piek van december 2017

De volgende piek die we bekijken of de Fibonacci Extension ons wat zegt is de piek van december 2017. We gebruiken de piek ervoor om te zien of deze een voorspellende waarde kan hebben. De oranje stippellijn is geplaatst en de Fibonacci-lijnen komen tevoorschijn. Ook hier zien we dat de piek van december 2017 boven de hoogste schattingen uitkomen. Dat kan nog wat beloven, want de structuur is hetzelfde, maar de bedragen zijn al een stuk groter. Een extra nulletje erachter.

Piek van december 2021

Ok, nog eentje dan: de piek van 2021. Deze is wat lastiger, omdat er niet echt een goede piek aan vooraf gaat. Na meerdere mogelijkheden te hebben geprobeerd bleek dat ze allemaal toch hetzelfde beeld gaven. Ook hier overstijgt de piek van 2021 alle verwachtingen met dezelfde structuur en weer een nul erbij.

Piek van 2022?

Nu we hebben laten zien dat een aantal grote pieken uit het verleden ver boven de Fibonacci Extension van de piek ervoor kwamen, rest ons nog op dezelfde manier een schatting te maken van de volgende piek op basis van de laatste.

In de grafiek hierboven hebben we de laatste piek genomen en de Fibonacci Extension tool er overheen gelegd. Als het verleden enige indicatie mag zijn voor de toekomst, dan kan de volgende piek dus makkelijk het bovenste niveau overstijgen. Als de structuur zich herhaalt weet je nu waar bitcoin uit kan komen. Weer een nul erbij? Kijk zelf maar even in de grafiek. Fijne zomer 😉


Alexander studeert rechten en heeft een achtergrond in de politiek. Naast zijn interesse in de blockchain technologie, richt hij zich vooral op de koers-technische benadering van cryptomunten. Met name de cyclivorming, die we ook in veel andere aspecten van het leven tegenkomen, zoals oorlog en welvaart, vindt hij uiterst fascinerend.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Extrapoleren is van het gevaarlijkste wat je kan doen. Jezelf rijk rekenen. Heeft al voor véél frustratie en ellende gezorgd

  11 augustus 2021
 • Sinds wanneer is een bullrun elk jaar? Dit artikel is echt slecht.

  11 augustus 2021
  • Heb je het artikel überhaupt gelezen. Ze spreken toch helemaal niet van een bull run IEDER jaar?

   11 augustus 2021
 • het is nu augustus 2021 🙂 . Je piek van december 2021 moet zijn december 2020…

  11 augustus 2021
  • ?
   De 65k top van btc was toch wel in 2021 lol

   11 augustus 2021
 • Speculatie

  11 augustus 2021
 • Shitcoin☺️☺️☺️

  11 augustus 2021
  • Really?

   14 augustus 2021
 • Er kunnen ook twee pieken in één jaar zijn natuurlijk. Goed artikel. Geeft een positief gevoel voor dit najaar.

  11 augustus 2021
 • Je 3de grafiek mag je schrappen. De laatste grafiek wordt die van 2021 als de 4-jaarlijkse piek doorgaat. 2013-2017-2021 ? Indien zo, bloody hell ! Laat die winter maar komen …

  11 augustus 2021
  • inderdaad ook mijn redenatie. maar dan moeten we nog naar de piek toe gaan eind dit jaar. 🙂

   12 augustus 2021
 • De bullrun is ckr nog niet over en wellicht een blowoff top in 22

  12 augustus 2021
 • @bikkel shitcoin is wel de grootst en snelst groeiende store of value asset die de wereld ooit heeft gekend, dus wie is hier nou de sukkel? ^^

  14 augustus 2021