Amerikaanse senatoren spreken zich uit tegen bitcoin en cryptocurrency, Cruz ziet juist potentie

Is dit de eerste reactie op het besluit van El Salvador om Bitcoin te accepteren als wettig betaalmiddel? Het land had tot voor kort namelijk maar één wettig betaalmiddel: de Amerikaanse dollar. Politici uit de VS, en dan vooral Elizabeth Warren, laten zich opeens nadrukkelijk uit over bitcoin.

Bitcoin is vierderangs alternatief

Warren ontplofte woensdag tijdens een sessie van de Senaatscommissie waar gesproken werd over CBDC’s.

Door gedecentraliseerde crypto-activa te vergelijken met een CBDC, zei ze dat crypto een ‘vierderangs alternatief is voor echte valuta,’ eraan toevoegend dat ‘legitiem digitaal publiek geld kan helpen nep digitaal privégeld te verdrijven.’

De woedende senator stopte daar niet en riep pomp- en dumpschema’s en prijsmanipulatie uit waarbij ze Dogecoin fileerde en verklaarde dat ‘crypto een waardeloze investering is’ in vergelijking met de aandelenmarkt.

Aantrekkelijk voor criminelen

De senator van Massachusetts uitte ook haar mening over dat cryptocurrency aantrekkelijk is voor criminelen. Ze verwijst naar de recente ransomware-aanvallen op Colonial Pipeline en JBS:

‘Elke hack die succesvol wordt afbetaald met een cryptocurrency wordt een advertentie voor meer hackers om meer cyberaanvallen uit te proberen.’

Hier stopte het overigens niet. Op Twitter ging ze lekker verder met een tirade over de impact van bitcoin op het klimaat:

Meer transparantie bij crypto’s

Ze staat niet alleen in haar strijd tegen cryptocurrency. Er zijn nog meer politici die graag ongeïnformeerd punten willen scoren. Senator Mark Warner riep bijvoorbeeld op tot meer transparantie voor cryptotransacties met betrekking tot ransomware, dit was overigens geen reactie op El Salvador, maar op de hack bij Colonial Pipeline.

Over datzelfde onderwerp ging Senator Roy Blunt ook helemaal los. Hij zei dat wetgevers niet zouden moeten toestaan dat cryptocurrency’s “achter de schermen” werken, en noemde ze het “losgeld bij uitstek” voor hackers. Hij vergat voor het gemak dat contant geld nog steeds de belangrijkste valuta is voor de meeste misdaad.

Bitcoin heeft veel potentieel

Het is niet alleen maar anti-bitcoin in de Amerikaanse politiek.  Senator Ted Cruz zei dat Bitcoin ‘veel groeimogelijkheden’ heeft tijdens een interview op Fox News:

‘Kijk, ik denk dat Bitcoin veel potentie heeft. Ik denk dat we daarin een enorme groei zien.’

De voormalige presidentskandidaat beweert dat een dreigende inflatiecrisis een deel van de reden is waarom mensen massaal naar Bitcoin toestromen:

‘We zien inflatie. We zien hout omhoog gaan, huizen omhoog, olie omhoog, benzine omhoog, energie omhoog, grondstoffen omhoog, en ik denk dat mensen naar Bitcoin gaan als een afdekking daartegen.’

Hoe dan ook, het zijn en blijven politici. Vandaag zijn ze tegen of voor, en morgen kan dat helemaal anders zijn.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.