prinsjesdag 2023 troonrede-miljoenennota

Prinsjesdag 2023: dit willen we voor Bitcoin

Op deze winderige herfstdag komt onze regering samen om te luisteren naar de Troonrede van de koning op Prinsjesdag. Wat kan dit voor Bitcoin betekenen? Wij fantaseren er even op los.

Troonrede begint met één woord

Om 13.15 uur zetelt Koning Willem-Alexander op zijn troon om te beginnen aan de Troonrede:

‘Waarde gasten, goede burgers, aanwezige politici, vandaag kan de Troonrede worden samengevat in één woord: HODL.’

De aanwezige politici beginnen zich te roeren. Het ene na het andere hoedje begint ongemakkelijk heen en weer te zwiepen. Zei de koning nou echt HODL? Dat snapten ze even niet.

Miljoenennota is ook kort

Tijd voor het onderdeel van het programma waar de aanwezigen wel iets mee kunnen. Ze willen cijfers zien en horen. Cijfers kunnen namelijk gecontroleerd worden. De minister van Financiën presenteert de miljoenennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer.

Maar tot hun verbazing komt er ook maar één woord uit Sigrid Kaag: HODL. Maar wacht eens even. Dat is geen cijfer. Om de politici tegemoet te komen komt Kaag toch met wat cijfers:

Het enige getal wat ze noemt, is 21 miljoen. In tegenstelling tot wat de aanwezigen hadden verwacht, iets over bevolkingsgroei of immigratie, duidt dit op het maximaal aantal Bitcoins dat ooit in omloop zal komen.

HODL of instappen

Er zijn momenteel 19,5 miljoen Bitcoin in omloop. Dit aantal verandert ongeveer elke 10 minuten wanneer nieuwe blokken worden gemined. Op dit moment voegt elk nieuw blok 6,25 Bitcoins toe aan de voorraad.

Omgerekend komen er elke dag 900 nieuwe Bitcoins bij, dus nog maar 1,51 miljoen BTC te gaan. Dat betekent dat 92,8% van alle Bitcoins ooit al in omloop zijn. Minister van Financiën Kaag: ‘Diegene die gezegend zijn met Bitcoin: HODL. De rest moet zo snel mogelijk instappen.’

Raar woord, dat instappen. Wat zou minister Kaag bedoelen?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.