Bitcoin bedenker Satoshi krijgt standbeeld met jouw gezicht

Satoshi Nakamoto is gespot in Boedapest, de hoofdstad van Hongarije! Oké, dat klopt niet helemaal. Maar binnenkort misschien wel. Er wordt namelijk een standbeeld gemaakt van de anonieme bedenker van bitcoin.

Volgens de geruchten gaat het om een levensgrote, bronzen buste. De eerste ontwerpplannen laten een figuur met een kap zien die verwijst naar zowel de onbekende maker als de ‘mensen van het internet’.

Wie is Satoshi Nakamoto?

Het nieuwe standbeeld is bijzonder opwindend omdat Satoshi Nakamoto, de oprichter van Bitcoin dus nooit zijn identiteit heeft onthuld. Velen geloven dat hij een groep mensen is in plaats van een individu, en zijn naam is duidelijk een alias. De bronzen buste wordt ontworpen door twee beeldhouwers, Réka Gergely en Tamás Gilly.

Bron: Gergely Réka

Wij zijn allemaal Satoshi

Zoals je kunt zien hierboven, wordt het een buste met een capuchon, een verwijzing naar zowel de onbekende maker als de ‘mensen van het internet’. Daarnaast zal het beeld, hoewel het een gezicht krijgt, een spiegelend oppervlak zijn waarin iedereen zijn eigen spiegelbeeld kan zien als hij ervoor staat. Dit versterkt het idee dat ‘we allemaal Satoshi zijn’.

András Györfi, de initiatiefnemer van het project, vindt ook dat het niet de identiteit van Nakamoto is die ertoe doet. Volgens Györfi opende de onbekende held een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het internet nadat zijn uitvinding leidde tot de creatie van nieuwe digitale valuta.

Meerdere standbeelden

Györfi en de beeldhouwers zijn niet de eersten die met het idee van een Satoshi-standbeeld komen, want drie jaar geleden vond een initiatief plaats om een virtueel monument van Satoshi Nakamoto in Kiev op te richten. In hetzelfde jaar werd het eerste monument gewijd aan “Bitcoin en Blockchain” gebouwd in de Sloveense stad Kranj.

Daarnaast heeft Boedapest al een beeld op ware grootte van een anoniem personage in een verhulde hoodie. Dat is de afbeelding bovenaan dit artikel.

 


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.