SEC claimt dat alle Ethereum onder Amerikaanse jurisdictie valt

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is op maandag een rechtszaak gestart tegen crypto-influencer Ian Balina. Op zichzelf is dat geen spannend nieuws, ware het niet dat documenten één opvallende uitspraak bevatten. De SEC claimt namelijk dat alle Ethereum onder de jurisdictie, de macht, van de Verenigde Staten valt.

Wat is er aan de hand?

Ian Balina lanceerde in 2018 een eigen cryptocurrency en de SEC is van mening dat hij daarbij enkele wetten aan zijn laars lapte. In de ogen van de SEC kwalificeert de Sparkster token van Balina voor de Amerikaanse wet als een effect. Een effect is een financieel object met een zekere winstverwachting, vergelijkbaar met een aandeel. Dat soort financiële producten mag je niet zomaar aan het grote publiek verkopen.

Nu is dat allemaal niet zo bijzonder, gezien er in het geval van Ripple Labs en de XRP token een vergelijkbare zaak loopt. Een paar oplettende lezers vonden in de documenten van de SEC echter één uitspraak die mogelijk grote gevolgen heeft voor de industrie.

De SEC claimt in paragraaf 69 van het document dat zij het recht heeft om Balina aan te klagen, omdat het volledige Ethereum netwerk onder de jurisdictie van de Amerikaanse overheid valt. De claim is gebaseerd op het feit dat geen land ter wereld een hogere dichtheid van Ethereum nodes kent dan de Verenigde Staten. “Als gevolg daarvan vonden deze transacties plaats in de Verenigde Staten”, aldus de SEC in het document.

Geen woord aan gelogen

Een snelle blik op de statistieken van Etherscan leert ons dat de Verenigde Staten inderdaad het land is met de hoogste node-dichtheid ter wereld. Op het moment van schrijven draaien 46,19 procent van alle nodes in de Verenigde Staten. De tweede plaats wordt ingenomen door Duitsland met een percentage van 18,68 procent en op plek drie staat Rusland met 5,02 procent.

Nederland vinden we terug op plek 7 op de lijst, met een totaal van 251 nodes die goed zijn voor 2,66 procent van het netwerk. Opvallend is dat het aantal nodes in de Verenigde Staten de afgelopen 24 uur met 184,21 procent is toegenomen. Maar over de afgelopen 7 dagen gemeten gaat het alsnog om een daling van 10,28 procent. Het totale aantal publieke Ethereum nodes staat momenteel op 9.327 stuks.

Wat zijn de gevolgen van deze claim?

De gevolgen van de claim van de SEC dat de Verenigde Staten de jurisdictie heeft over de volledige Ethereum blockchain zijn mogelijk groot. “Door dit te zeggen maakt de SEC het voor zichzelf mogelijk om iedere handeling op de Ethereum blockchain te kwalificeren als een handeling op een Amerikaanse effectenbeurs”, aldus Brian Fyre, een professor in het recht aan de University of Kentucky.

Als de SEC er inderdaad in slaagt om alle activiteit op het Ethereum netwerk op deze manier te kwalificeren, dan nemen zij in theorie de macht over. Het is nog maar de vraag in hoeverre Ethereum zich hier na de transitie naar Proof-of-Stake tegen kan verdedigen. Op het moment van schrijven hebben gecentraliseerde staking-partijen als Lido Finance, Coinbase, Binance en Kraken ruim 60 procent van de volledige stake in handen.

Zodra zij van de Amerikaanse overheid het verzoek krijgen om bepaalde adressen te blokkeren of specifieke transacties tegen te houden, dan kan dat een hoop ellende veroorzaken op het netwerk. “Het is de eerste keer dat ik de SEC zie uitleggen hoe Ethereum in hun ogen werkt en waarom ze denken dat het binnen hun jurisdictie valt”, aldus een bezorgde Brian Fyre.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.