SEC-voorzitter Gary Gensler onder vuur vanwege roekeloze werkwijze

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) van voorzitter Gary Gensler de afgelopen maanden op dreef is. Er lopen inmiddels meerdere rechtszaken tussen de SEC en de crypto-industrie en het einde lijkt nog niet in zicht. Het Amerikaanse House Financial Services Committee is nu kritisch op de werkwijze van de toezichthouder.

Harde hoorzitting

Gisteravond vond een hoorzitting plaats, waarbij Gary Gensler werd ondervraagd door het House Financial Services Committee (HFSC). Laatstgenoemde gaf onder andere aan zich zorgen te maken over het tempo waarmee de SEC van Gensler nieuwe regels produceert voor de crypto-industrie.

Het HFSC wist bijvoorbeeld op te noemen dat de commissie van Gensler al tweemaal zoveel regels produceerde als zijn voorgangers. “Dit geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid dat het regelgevingsproces wordt overhaast, waardoor de kwaliteit van onze effectenwetgeving wordt ondermijnd en er een risico is op onbedoelde consequenties”, aldus Patrick McHenry van HFSC.

Om zichzelf te verdedigen stelt Gensler dat de Amerikaanse kapitaalmarkten de meest veilige en sterke ter wereld zijn dankzij de regels. Vanwege nieuwe technologie zou er een update nodig zijn voor die regels en wetgeving, omdat de investeerders nu risico lopen.

McHenry reageerde daar weer op door te stellen dat de aanpak van Gensler juist betekent dat iedereen Amerika verlaat en zijn heil elders zoekt.

Vijandige omgeving voor crypto

Ook politicus Tom Emmer was aanwezig bij de hoorzitting en zeer kritisch op Gensler. Volgens Emmer duwt Gensler met zijn harde manier van handhaven Amerikaanse bedrijven richting China, wat de grootste vijand van de Verenigde Staten is.

“Je straft bedrijven in de industrie voor digitale assets voor het niet volgen van de regels, terwijl zij niet weten of het wel op ze van toepassing is. Dat slaat nergens op. Er is een gebrek aan duidelijkheid in deze markt. Kun je het daar tenminste mee eens zijn?”, aldus Tom Emmer tegen Gary Gensler.

De kritiek op Gensler was niet mals en het lijkt erop dat de industrie eindelijk wat bijstand krijgt binnen de Verenigde Staten. Dat is hoogst nodig als je kijkt naar de manier waarop de SEC de afgelopen maanden uithaalde naar crypto-bedrijven en zijn macht bijna misbruikte.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.