Bitcoin analyse: toegenomen RSI zorgt voor stijging van 3,5%
Wat gaat de prijs van bitcoin doen? Heel veel mensen hebben een mening en sommige kunnen erg overtuigend zijn. Maar het enige dat we hebben is de grafiek; de cijfers die aangeven wat er is gebeurd. Oftewel, we kijken naar het verleden. En dat is grappig, want we willen juist in de toekomst kunnen kijken! Dat is gelijk het mooie van deze cijfers, kaarsen en lijnen; we gaan op zoek naar herkenningspunten.
Is er in het verleden iets herhaaldelijk gebeurd waarvan de uitslag vaak hetzelfde was, en zien we die in de huidige grafieken ook? Eigenlijk ben je dus de hele dag aan het puzzelen.
Deze technische analyse is vanochtend om 10 uur geschreven.
Sterk fundament
Natuurlijk is de onderliggende waarde een heel belangrijke factor. Maar die is bij (de meeste) aandelen veel concreter dan bij cryptocurrency’s. Het gaat bij crypto’s meer over hoe solide en/of succesvol de concepten zijn die erachter liggen (dan heb ik het niet over bijv. Doge of Shiba Inu). Er zijn nog andere punten om rekening mee te houden maar de basis is: vertrouwen.
Is het vertrouwen in de bitcoin koers afgenomen? Blijkbaar, want de prijs is gezakt sinds de ATH. Maar met de fundamentele waarde is niets veranderd en de meeste nieuwsberichten zijn nog steeds erg positief. Dus we gaan op zoek naar herkenningspunten! Eerst de week-grafiek, waarbij elke kaars (candle) voor 1 week staat.
Het is pas donderdag, maar zoals het er nu naar uitziet hebben we een top bereikt en zijn we op weg naar beneden. Als er een hoger dal gevormd gaat worden dan is er niets aan de hand en blijft de trend bullish. We zien echter dat we terug zijn gevallen in een gebied al erg lange tijd van belang is geweest. Noem het ‘turbulente zone’ of een ‘plaklaag’ of… nou ja, als het maar geen ‘drijfzand’ is.
Weg naar beneden?
Op de dag-grafiek staat één kaars (candle) voor één dag. Hier zien we nog iets beter dat de weg naar beneden is ingezet.
In de analyse van 2 dagen geleden schreef ik al dat een stijging die we de afgelopen weken hebben gezien meestal wordt opgevolgd door een daling van 20% à 25%. Nu we iets meer data hebben kunnen we op zoek naar nieuwe herkenningspunten. We zien een stijging (zwarte lijn), een daling (paarse lijn) en weer een stijging (zwart). De tweede stijging is bijna even lang als de eerste. (Een patroon die we herkennen uit het verleden.)
Kunnen we ervan uitgaan dat de daling ook even lang gaat worden? Zo ja, dan brengt het de prijs naar het niveau van 54.000 dollar. Dat is precies het gebied waar de Golden Pocket zich bevindt (een bepaald gebied van Fibonacci-lijnen die als flinke weerstand kan fungeren). Dat zou tevens een daling van (slechts) 20% betekenen.
Falling Wedge
Niets zo veranderlijk als het weer… of bitcoin. Want terwijl ik dit schrijf ontstaan er nieuwe herkenningspunten. Op de 1 uur-grafiek was namelijk al divergentie te zien. Dat betekent dat de prijs naar beneden gaat terwijl de indicator ‘Relatieve Sterkte Index’ juist omhoog gaat. Uit het verleden is gebleken dat ook de prijs daarna vaak omhoog gaat, hetgeen al is te zien aan de laatste groene kaars.
Ondertussen is die laatste groene kaars een flatgebouw geworden want de prijs is inmiddels 3,5% omhoog gegaan. Daarmee zijn we in één keer uit de ‘turbulente zone’ geraakt. En, mooier nog: er is een Falling Wedge zichtbaar; een patroon waarbij de kans op een uitbraak naar boven groter is dan naar beneden. Kijk maar op de onderstaande grafiek waarbij elke candle nog steeds voor één uur staat.
Dit geeft aan dat het vertrouwen weer terug is en dat de bulls het weer overnemen. Is de weg omhoog nu weer vrij en gaan we naar nieuwe hoogtes?