Wat is het effect van Trump of Biden op bitcoin?

De bitcoin prijs is in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen enorm gestegen, met een explosie van 30% in oktober. Dit ging vergezeld met een boel positief nieuws waardoor bitcoin het hoogste punt sinds begin 2018 bereikte.

Gebroken correlatie

Vorige week sloot de Dow Jones Industrial Average zijn slechtste week (en maand) sinds de coronaviruscrash in maart. Afgelopen week was natuurlijk ook de laatste volle week voordat de Republikeinen en Democraten zich opmaken voor de verkiezingen.

Bitcoin brak ondertussen met zijn correlatie met de aandelenmarkten, de afgelopen week steeg bitcoin zelfs met 5% en was er een vloedgolf aan positief sentiment onder investeerders. Het sentiment lijkt onaantastbaar tijdens zo’n run, maar het is interessant om in de gaten te houden of dit omslaat na de uitslag van de verkiezingen.

Korte of lange termijn

‘Een overwinning van Trump zal waarschijnlijk worden verwelkomd door de spelers op de aandelenmarkt en bitcoin zal samen met andere activa blijven groeien’, zegt Anatoliy Knyazev van broker Exante tegen Forbes Magazine. ‘Een overwinning van Biden, die kan leiden tot een daling van de aandelenmarkt, zou echter ook in het voordeel van bitcoin kunnen werken op basis van de verwachting van de depreciatie van de dollar.’

Veilige haven en goud

Echte bitcoiners zien de cryptocurrency als een veilige haven, waarbij de bitcoin koers mogelijk (samen met goud) stijgt in tijden van verhoogde onzekerheid en risico.

‘Markten hebben een hekel aan onzekerheid, dus in het geval van een betwist resultaat zullen safe-haven activa een boost krijgen, vooral niet-soevereine klassen zoals goud en bitcoin’, aldus Nigel Green, van deVere Group tegen Forbes.

Stijgende overheidsuitgaven

Jeff Dorman van cryptocurrency hedge fund Arca werd vorige week geïnterviewd over hetzelfde onderwerp, door Business Insider. Dorman denkt dat een overwinning van Biden kan betekenen dat de overheidsuitgaven nog verder stijgen, en dat zou beter zijn voor bitcoin en goud dan nog vier jaar Trump.

Daarnaast waarschuwden economen van Bank of America vorige week dat als de uitslag discutabel is, aandelen wel tot 20% zouden kunnen dalen.

Er is maar één winnaar

De tegendraadse Max Keizer, een Wall Street veteraan en presentator van The Keizer Report, voorspelt dat de bitcoin koers stijgt bij een overwinning van Biden. Maar hij is ook positief over het effect van Trump op bitcoin. ‘Met Trump hebben de VS een kans op een meer geordende overgang naar bitcoin, zodat de prijs langzamer omhoog gaat.’

Keizer klinkt alsof hij geen mening heeft. Maar ergens heeft hij een punt. Het maakt niet uit wie in januari de trappen bestijgt van het Witte Huis. De bitcoingemeenschap is ervan overtuigd dat ze met bitcoin de echte winnaar al lang hebben gevonden.

Delen:

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.