Categories: Bitcoin

Lightning Network: 1,6 miljoen euro capaciteit en 4225 nodes

Het Lightning Network laat nog steeds een gelijkmatige groei zien. Dit blijkt uit data van de website 1ML, die de statistieken van het netwerk in real-time bijhoudt. Zo zijn er op dit moment al 4.225 nodes. Dat zijn gebruikers op het netwerk die betalingen verwerken en doorsturen.

Wat is het Lightning Network?

Het Lightning Network is één van de oplossingen voor het schaalprobleem van bitcoin. Met behulp van het Lightning Network kunnen transacties razendsnel worden verzonden. Dit omdat de transacties niet op de blockchain worden uitgevoerd, maar op een soort laag eromheen.

Wil je een Lightning-transactie versturen? Dan kan je bitcoin versturen naar een Lightning-kanaal. Binnen dit kanaal kan je dan bliksemsnel bitcoin verzenden. Dit is heel handig als je cryptovaluta wil gebruiken voor kleine dagelijkse transacties, bijvoorbeeld als je koffie wil kopen op het station.

Dit betaalnetwerk is al een paar jaar in ontwikkeling. Maar in het eerste kwartaal van 2018 staat het netwerk live. En sindsdien blijft het netwerk nog iedere dag groeien.

Steeds meer betalingskanalen

Volgens data van 1ML blijft het aantal van dit soort betalingskanalen groeien. Op dit moment bestaan er 12.636 betalingskanalen op het Lightning Network (redactie: één van die kanalen is van de schrijver van dit stuk). Deze kanalen zorgen ervoor dat Lightning-transacties gemakkelijk kunnen worden verwerkt.

Een betalingskanaal heeft op dit moment een gemiddelde capaciteit van ongeveer 128 euro. Wil je zelf een betalingskanaal openen op het Lightning Network? Dan moet je minimaal 0.003 bitcoin inleggen. Dat komt nu neer op ongeveer 10,60 euro.

Transactiekosten kunnen zo laag zijn als 1 satoshi, een honderd miljoenste deel van een bitcoin. Dat is slechts 0,0000035 euro per transactie.

Capaciteit netwerk blijft ook groeien

Maar ook op andere vlakken groeit het Lightning Network. Zo groeit de capaciteit van het netwerk ook nog iedere dag. Op dit moment kan er 454,73 bitcoin verhandeld worden. Met de huidige prijs is dat nu ongeveer 1,6 miljoen euro. En dat is zeker niet slecht, als je bedenkt dat dit netwerk dit jaar pas is gelanceerd.

Wil je de live statistieken van het Lightning Network zelf bekijken? Kijk dan op 1ML.

Frank Smits

Midden 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met bitcoin en crypto in het algemeen. Eerst vanwege de koers, nu omdat ik geloof dat bitcoin een essentieel onderdeel van een nieuwe digitale samenleving gaat worden.

Recent Posts

Bitcoin koers analyse: Alleen Binance Coin verslaat BTC, wanneer start altseason?

Nu we de maandag en het weekend achter de rug hebben, blikken we terug op wat de koers vanaf vrijdag…

3 uur ago

Wat doet Bakkt met bitcoin prijs? Krijgen we een herhaling van koers in 2017?

Sinds april domineert bitcoin de cryptomarkt. Dat deed het natuurlijk altijd al, maar nog altijd lijkt bitcoin meer grip op…

8 uur ago

ING Bank: geloof in bitcoin en koers daalt, behalve in Turkije

Wij van WC-Eend raden.. De ING heeft een rapport gepubliceerd waarin staat dat Europa, met uitzondering van Turkije, niet gelooft…

1 dag ago

Kogel door de kerk: bitcoin futures van Bakkt lanceren op 23 september

Bakkt heeft aangekondigd dat het de deuren voor institutionele klanten opent op 23 september. Eindelijk goed nieuws en een harde…

1 dag ago

Verzeker je met bitcoin tegen grootste obligatiebubbel uit de geschiedenis

Mark Yusko, CEO van Morgan Creek Capital Management, zegt dat de wereldwijde obligatiemarkt een grote bubbel is, en denkt dat…

2 dagen ago

Plus Token verkoopt 200.000 gestolen bitcoin, vermoedelijk exit scam

Op 14 augustus tweette venture capitalist Dovey Wan dat de recente prijsdaling van bitcoin komt door PLUS Token. Dit in…

3 dagen ago