Waarom het goed is dat Michael Saylor geen CEO meer is van Microstrategy

Michael Saylor is heeft gisteren afstand gedaan van zijn titel als CEO van MicroStrategy. Dit komt voor velen erg onverwachts, maar de reden hiervoor is erg begrijpelijk. Saylor zal het bedrijf namelijk niet verlaten, maar hij gaat zich juist meer bezig houden met bitcoin.

Nieuwe functie

In een nieuwe verklaring vertelt Microstrategy aan dat Saylor over vier dagen (per 8 augustus) een nieuwe functie zal bekleden. Hij wordt dan de nieuwe ‘executive chairman’ in plaats van CEO. Zijn takenpakket zal zich dan perfect lenen om op bitcoin te focussen, aangezien hij zich moet richten op innovatie en bedrijfsstrategie op lange termijn.

Dit betekent niet dat Michael Saylor in een keer stopt met alle andere functies. Hij zal nog steeds zijn rol vervullen als voorzitter van de raad van bestuur en daarnaast blijft hij ook hoofd van het investeringscomité. Als je dan bedenkt dat hij zich ook bezig moet houden met de investeringsstrategie van het bedrijf – en zo vaak interviews moet afgeven – is het duidelijk dat hij zich niet zal vervelen als ‘niet-CEO’.

Hoeveel bitcoins?

In de tijd dat Saylor bij MicroStrategy werkte, heeft het bedrijf veel bitcoins gekocht. Op dit moment bezit het bedrijf bijna 130.000 BTC, die op dit moment een kleine 3 miljard dollar waard zijn.

Microstrategy kocht deze bitcoins op een gemiddelde prijs van 30.664 dollar, wat betekent dat ze verlies hebben gemaakt. De huidige bitcoin koers is ongeveer 23.000, dus het verlies per bitcoin is ongeveer 7.600 dollar. Het totale verlies komt neer op een mega-bedrag van bijna 1 miljard dollar.

Verwerven en vasthouden

Ondanks deze grote verliezen blijft Michael Saylor de beslissingen nemen over bitcoins bij Microstrategy. Hij blijft nog steeds een grote voorstander van bitcoin, en zal deze digitale muntjes dan ook niet snel verkopen. Dit vertelt hij in een reactie over zijn nieuwe functie:

“Ik geloof dat het splitsen van de rollen van chairman en CEO ons in staat zal stellen om onze twee bedrijfsstrategieën beter na te streven, namelijk het verwerven en vasthouden van bitcoin en het laten groeien van onze enterprise analytics software business. Als executive chairman zal ik me meer kunnen richten op onze bitcoin-acquisitiestrategie en gerelateerde bitcoin-belangenbehartigingsinitiatieven.”

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Kasper
  Ik weet het dat dat je geen reactie hierbij gaat geven, tenminste je do het bijna nooit, maar a.u.b.
  Lees goed de titel en de inhoud van jou artikel en als je wilt leg me uit waar is het antwoord in de inhoud van jou artikel op de vraag van de titel van deze artikel?
  Jij zegt dat hij geen CEO van microstrategy meer is, dat hij nu heeft ander functie binnen de bedrijf (geen nieuws voor niemand), dat zij hebben meer dan 130.000 bitcoins (weet het ook iedereen), dus mijn vraag is: waarom en voor wie is dat goed?
  Alvast bedankt voor verder info.

  5 augustus 2022