Bitcoin nieuws

Rechterhand Warren Buffet prijst China voor het verbieden van cryptocurrency’s

Charlie Munger, de legendarische Amerikaanse investeerder, miljardair en rechterhand van Warren Buffet, heeft de Chineze overheid geprezen wat betreft hun beslissing om cryptocurrency’s te verbieden. Munger liet van zich horen over de cryptocurrency-strategie van China tijdens het Sohn Hearts and Minds evenement van 3 december, zo wist The Sydney Morning Herald te rapporteren.

Wat Munger precies tegen bitcoin en andere cryptocurrency’s heeft is niet duidelijk, maar dat hij er niets van moet hebben wel. “Ik ga nooit een cryptocurrency kopen en zou willen dat ze nooit waren uitgevonden,” zo liet hij van zich horen tijdens een discussie met Dr Mark Nelson van hedgefonds Caledonia. Het is in ieder geval duidelijk dat Munger geen waarde ziet in een munt waarbij niemand het monopolie op de geldpers heeft. Niet verrassend als je bedenkt dat hij zijn geld vooral in het huidige financiële systeem heeft verdiend.

China heeft de juiste beslissing gemaakt en mijn land de verkeerde

Volgens Munger heeft China er goed aan gedaan om het cryptocurrency’s lastig te maken en heeft zijn Amerika de verkeerde beslissing genomen door ze tot op dit moment te gedogen. “Ik kan me er niet toe zetten om in deze gestoorde hype mee te gaan. Het lijkt echter te werken; iedereen wil eraan meedoen en ik heb een ander standpunt. Ik wil geld verdienen door mensen dingen te verkopen die goed voor ze zijn, niet dingen die slecht voor ze zijn,” zo ging Munger verder met zijn relaas.

Grappig feit is dat het hedgefonds Berkshire Hathaway voor bijna 20 miljard euro in Coca-Cola zit en dat is het fonds waar Munger samen met Buffet al sinds jaar en dag aan het roer staat. Zeggen dat je geen bitcoin koopt omdat het zogenaamd niet goed is voor mensen en vervolgens wel grootaandeelhouder van een verkoper van suikerwater zijn lijkt ook niet helemaal met elkaar te rijmen.

Bitcoin is voor veel mensen een manier om aan inflatie te ontsnappen. Een probleem waar we in het Westen relatief weinig last van hebben in vergelijking met andere landen op de wereld. Om dan als Amerikaan te roepen dat bitcoin geen waarde heeft is wel heel erg vanuit een Westerse bubbel geredeneerd. Je hoeft mensen in Turkije, waar de Turkse lira aan een vrije val is begonnen, ook niet meer uit te leggen dat bitcoin best waardevol kan zijn.

Mensen die cryptocurrency’s creëren denken alleen maar aan zichzelf

Een andere uitspraak in het gesprek van Munger en Nelson lijkt erop te wijzen dat Munger zich vooral ergert aan altcoins. “Geloof me als ik zeg dat mensen die cryptocurrency’s maken niet aan de klant denken, die denken alleen maar aan zichzelf,” aldus Munger. Dat is een uitspraak die je lastig op bitcoin kunt richten, aangezien er bij bitcoin sprake was van een volledig eerlijke lancering van het protocol. Maanden voor de lancering van het netwerk publiceerde Satoshi Nakamoto de white paper en vanaf het begin kreeg iedereen de kans om op gelijke voet mee te doen.

Wat Ethereum betreft is dat bijvoorbeeld al een ander verhaal. De cryptocurrency van oprichter Vitalik Buterin had een zogenaamde pre-mine, wat betekent dat een deel van de ethers vanaf het begin al in de zakken van de oprichters zaten. Vooral wat het altcoins betreft zijn er veel projecten die weinig toevoegen en puur en alleen voor de portemonnee van de oprichters zijn gestart.

Wat dat betreft heeft Munger gelijk, maar wat het bitcoin betreft is het een argument dat niet opgaat. Het is dan ook jammer dat hij dat onderscheid niet maakt, al is het voor een 97-jarige waarschijnlijk lastig om zich nog in dergelijke onderwerpen te verdiepen. Zeker aangezien bitcoin in feite een directe kritiek is op het systeem waar Munger zijn hele carrière succesvol in is geweest.

Thom Derks

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Recente artikelen

Canadese restaurantketen heeft 300% winst door bitcoin standaard

Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat het in Canada gevestigde Tahini’s de…

1 uur geleden

Weer Bitcoin ETF afgewezen door Amerikaanse waakhond

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft weer een voorstel voor een bitcoin ETF…

3 uur geleden

Verander je profielfoto op Twitter in een NFT

Twitter heeft een functie uitgerold waarmee gebruikers de NFT's die ze voor hun profielfoto's gebruiken,…

5 uur geleden

Bitcoin zakt tot 38.000 dollar, laagste punt in half jaar

Heel even leek het goed te gaan met bitcoin deze week, maar in het holst…

7 uur geleden

Wil McDonald’s Dogecoin accepteren als betaalmiddel?

Altijd al Big Macs willen kopen met Dogecoin? Wellicht kan dat binnenkort. McDonalds hint namelijk…

23 uur geleden

Centrale bank Rusland wil bitcoin en cryptocurrency verbieden, evenals mining

Reuters schrijft dat de Russische centrale bank pleit voor een volledig verbod op cryptocurrency. Het…

1 dag geleden

Open een gratis account bij BTC Direct en ontvang €10,- starttegoed!

Claim direct je €10,-