Mysterie: wie verstuurt 848.000 bitcoin in een week?

Oeh spannend.. een nieuw bitcoin mysterie. 848.000 BTC, ofwel bijna vijf procent van de totale voorraad is verdeeld over 106 adressen, en elk van deze adressen bevat exact 8.000 bitcoin. Nog een overeenkomst: al deze adressen zijn allemaal in december aangemaakt.

Is dit toeval?

Volgens de ‘Rich List’ op BitInfoCharts zijn er 106 bitcoin-adressen met een heleboel overeenkomsten. Deze adressen staan op plekken 125 tot en met 231. Vreemd genoeg bevat elk van hen precies 8.000 bitcoin. De ‘Rich List’ is een lijst met bitcoinadressen waar de meeste bitcoin op staan. Een soort anonieme, decentrale Quote 500.

Als je de transactiegeschiedenis bekijkt van deze adressen, dan zie je dat ze op verschillende manieren aan deze 8.000 bitcoin komen. Sommige van die adressen hebben bijvoorbeeld twee transacties die bij elkaar precies 8.000 bitcoin waard zijn. Andere adressen zijn doormiddel van tientallen transacties gevuld. Al deze adressen hebben de coins binnen dezelfde periode ontvangen, tussen 30 november en 6 december.

Het kan ook toeval zijn. 8.000 is ook gewoon een mooi en rond getal. Maar 10.000 is nog mooier en nog ronder. Er zijn maar twintig ontvangstadressen die precies 10.000 bitcoin hebben en deze adressen verschillen heel erg van die van de mysterieuze 8.000-groep.

Waarschijnlijk geen exchange

Al deze ontvangstadressen maken allemaal geen gebruik van multisig en ook niet van segwit. Combineer je deze informatie met dat er precies 8.000 bitcoin op elk ontvangstadres staat én de periode waarin deze transacties zijn gedaan, kan je haast niet anders denken dan dat ze van één persoon of organisatie af komt. Maar nogmaals, dat is een aanname.

Het lijkt er ook niet op dat al deze transacties van één grote exchange zijn. Ten eerste is het niet normaal voor een exchange om meer dan honderd verschillende portefeuilles met exact hetzelfde aantal BTC’s te hebben. Bovendien zijn de meeste bekende exchange wallets als zodanig gemarkeerd, deze staan veelal ook in de top 10 van de Rich List.

Je zou dit zelfs kunnen vergelijken met Binance. Zij hebben ongeveer 165.000 bitcoin verdeeld over twee wallets. Dat is een schijntje vergeleken met die 850.000 bitcoin van deze 106 adressen. Ook exchange Bitfinex komt niet in de buurt, zij hebben 138.000 bitcoin op één adres staan.

Laagste prijs van het jaar

Ook interessant is dat alle 106 walletadressen gemaakt zijn toen bitcoin op de laagste prijs van het jaar stond. De hoogste prijs van bitcoin tijdens de genoemde zevendaagse periode was 3.778 euro, aldus onze koerspagina.

De geruchtenmachine draait op volle toeren

Het internet zou het internet niet zijn als er niet flink gespeculeerd zou worden. Het is namelijk onduidelijk wat het doel is of wie uiteindelijk de eigenaar is van de private keys. Dit zijn de beste theorieën:

 • Zou een superrijke belegger of fondsbeheerder al deze bitcoin over de toonbank verplaatsen (verkopen zonder exchange maar direct naar een andere partij)? Zijn ze Chinees? Het getal 8 van 8.000 heeft culturele betekenis in China en wordt geassocieerd met fortuin.
 • Of is het een early adopter? Die zijn portfolio verspreidt om risico’s te verkleinen of geforkte munten te verzamelen?
 • Of misschien is het een belangrijke instelling die zijn fondsen verplaatst? Eerder deze maand werd bekend dat het Grayscale Bitcoin Investment Trust één procent van het totale aanbod beheert.
 • Nog een optie: is dit een opmaat tot ETF’s of Bakkt. Zou een nog grote, onbekende, institutionele speler stiekem miljarden verplaatsen?

Een ding is zeker, de timing eind november/begin december is perfect met de lage transactiekosten en de lage koers.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Thanks

  30 december 2018
 • Sowieso zou iedereen die het zich kan veroorloven dik in moeten kopen toen BTC onder de 3k dook. Ook nu nog wel. The only way is up⬆️

  Ik denk dat chinezen of russen wel aannemelijk is voor het bezitten vanzulke pakketten. Wel leuk als je pc crasht en je alle paperkeys stuk voor stuk moet in gaan vullen.
  Het zal me ook niks verbazen als dit weer een smerige poging van de sluwe Goldman Sachs criminelen om de boel met dikke winst straks weer te kunnen frustreren. Ze krijgen er geen grip op en dan gaan hun handen jeuken want alles moet voor hun zijn.

  30 december 2018

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.