Wit-Rusland verbiedt directe handel cryptocurrency’s om fraude te voorkomen

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Belarus heeft nieuwe regels opgesteld om het handelen in digitale valuta via het internet te verbieden.

Volgens het ministerie worden peer-to-peer (P2P) transacties met cryptocurrency’s veelvuldig misbruikt door fraudeurs. Deze transacties zouden het mogelijk maken om gestolen geld wit te wassen en om te zetten naar andere valuta. De regering wil met deze nieuwe regels deze illegale praktijken aanpakken.

Verbod op P2P handel crypto

Het verbod op P2P handel is een opvallende verandering in het beleid van Wit-Rusland. In 2022 had de president nog besloten dat cryptocurrency’s zoals Bitcoin, vrijelijk gebruikt konden worden in het land.

De nieuwe regels betekenen dat mensen alleen nog maar cryptocurrency’s mogen verhandelen via geregistreerde beurzen die zijn verbonden aan het Belarus Hi-Tech Park. Daarnaast wil de overheid een soortgelijke procedure invoeren als bij het omwisselen van vreemde valuta. Dit moet ervoor zorgen dat geld dat verkregen is uit illegale activiteiten niet meer opgenomen kan worden.

P2P crypto handel, of peer-to-peer crypto handel, verwijst naar het direct uitwisselen van cryptocurrency’s tussen individuele gebruikers zonder tussenkomst van een tussenpersoon, zoals een bank of een beurs.

Hoe dit in de praktijk werkt, kan per platform en dienst verschillen, maar over het algemeen biedt P2P crypto handel gebruikers de mogelijkheid om rechtstreeks met elkaar te handelen zonder tussenkomst van derden.

Kan dit verbod wel gehandhaafd worden?

Hoewel de regering maatregelen neemt om P2P handel te verbieden, zijn er twijfels over de effectiviteit ervan. In andere landen, zoals China, is het eerder niet gelukt om P2P handel volledig uit te bannen.

Sommige mensen die enthousiast zijn over digitale valuta betwijfelen of het verbod wel haalbaar is. Zij vinden dat P2P handel een essentieel onderdeel is van digitale valuta, zoals Bitcoin, omdat het mensen de vrijheid geeft om zonder tussenkomst van de overheid transacties uit te voeren.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.