Wordt toekomst van Bitcoin bepaald door AI?

Kan Bitcoin de rol van Ethereum overnemen in het NFT-ecosysteem? Er worden steeds meer NFT’s op Bitcoin uitgebracht en gek genoeg heeft dat (nog) geen gevolgen voor de transactiekosten. Daarnaast worden de eerste NFT’s gemaakt door AI al verhandeld, wat betekent dit voor de markt?

Wat is het doel van Bitcoin?

Sinds Satoshi Nakamoto zijn project Bitcoin heeft overgedragen aan de gemeenschap, wordt er gediscussieerd over wat het doel van Bitcoin is. Sommigen vinden dat het in de eerste plaats moet worden gebruikt voor eenvoudige financiële transacties, terwijl anderen vinden dat het meer complexe gegevens moet ondersteunen.

Het project Ordinal heeft ervoor gezorgd dat NFT’s op Bitcoin mogelijk zijn. Deze NFT’s worden verwerkt via kleinste vervangbare eenheid van Bitcoin, bekend als Satoshi’s.

Elke Satoshi op Bitcoin kan uniek worden

Eigenlijk is het best tegenstrijdig, er zijn namelijk honderd miljoen Satoshi’s per Bitcoin en er zijn 19 miljoen Bitcoins in omloop. Als er iets niet uniek is, dan zijn het deze zogenaamde Sats wel omdat elke Satoshi namelijk inwisselbaar is voor elkaar. Of je nou de ene of de andere Sat gebruikt, het is om het even.

Ordinal hangt data aan een individuele Sat waardoor het wordt omgezet in een NFT. Dit proces wordt inscriptie genoemd en maakt het mogelijk om niet-fungibele tokens te maken, terwijl het belangrijkste kenmerk van fungibiliteit in het ontwerp van Bitcoin behouden blijft.

Sinds begin februari zijn Ordinal NFT’s exponentieel gegroeid om afbeeldingen, video’s en zelfs documenten op Bitcoin op te slaan. Hoewel de transactiekosten (nog) laag zijn, heeft de activiteit van Ordinal de netwerktarieven per blok met gemiddeld 25% verhoogd en is het uitgegroeid tot bijna 30% van de maximale blokruimte.

Van smart contracts naar NFT’s op Bitcoin

De Taproot-upgrade uit 2021, die de kosten voor het opslaan van willekeurige data verlaagde, was oorspronkelijk bedoeld voor toekomstige ontwikkeling van smart contracts. Maar de realiteit is dat alles nu kan worden opgeslagen binnen de blokgroottelimiet van 4 MB van Bitcoin door Ordinal.

Velen in de gemeenschap hebben hun bezorgdheid geuit dat dit Bitcoin kan overbelasten, vooral omdat er waarschijnlijk veel meer gebruikers bij komen waardoor de transactiekosten stijgen.

Maar een van de belangrijkste eigenschappen van Bitcoin en de community is dat niemand dol is op censuur. Bitcoin is een netwerk waar geen toestemming nodig is van een derde partij om iets te doen. En als deze waarden echt belangrijk zijn, dan is de kans zeer groot dat op Bitcoin gebaseerde NFT’s blijven bestaan.

Bitcoin kan technisch concurreren met altcoins

Daarnaast heeft Ordinals de weg vrijgemaakt voor aanvullende data op de blockchain, waaronder rollups. Dit is een techniek die veelal wordt gebruikt op blockchains van altcoins waardoor meerdere smart contracts samengevoegd kunnen worden tot 1 transactie. Dit zorgt ervoor dat het netwerk niet te druk wordt.

Als developers de smart contract mogelijkheden van Bitcoin uitbreiden, dan krijgt BTC steeds meer potentiële use-cases. Hierdoor kan Bitcoin op het gebied van decentrale apps en smart contracts concurreren met andere blockchains, met als bijkomend voordeel dat Bitcoin het allerveiligste is van alle crypto’s.

Rol van kunstmatige intelligentieop Bitcoin en NFT’s

De volgende stap in de NFT-wereld, en wellicht ook voor Bitcoin, is AI. De deal tussen Microsoft en OpenAI leidde tot veel interesse van investeerders in kunstmatige intelligentie.

Op kunstmatige intelligentie gebaseerde systemen hebben het potentieel om traditionele cryptoprocessen te schalen door contentcreatie te automatiseren, het risico op menselijke fouten te verkleinen en programmeertijd te verkorten.

Zo is DALL-E (ook van OpenAI) een van de bekendste tekst-naar-beeld-generatoren. Dit zijn perfecte tools voor NFT-makers omdat ze snel nieuwe content kunnen genereren, maar ook het creatieve proces kunnen stroomlijnen.

DALL-E kan efficiënt een groot aantal items genereren voor NFT-collecties, die doorgaans uit meer dan 5.000 unieke stukken bestaan.

De opkomst van AI stelt de community ook voor nieuwe vraagstukken. Want wie is nou de eigenaar van een kunstmatig gemaakte NFT? Zijn dat alle communityleden die de AI van feedback en input heeft voorzien? Of alleen de programmeur die de AI de opdracht heeft gegeven kunst te maken?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.