Heeft bitcoin bodem bereikt? Wel volgens deze twee indicatoren

Twee indicatoren lijken aan te geven dat bitcoin klaar is voor een opwaartse beweging. Dit is uiteraard geen garantie en al helemaal geen investeringsadvies, dus oordeel zelf. In dit artikel schetsen we eerst de huidige situatie voordat die twee indicatoren aan de beurt zijn.

Bitcoin een derde waard sinds hoogtepunt

De bitcoin koers behaalde zijn hoogste waarde ooit in november 2021. Heel even werd BTC verhandeld voor bijna 60.000 euro. Inmiddels is daar ongeveer nog maar één derde van over. Begin van dit weekend daalde de koers weer met 8% maar vandaag lijkt BTC zich in rustiger vaarwater te begeven.

De hamvraag is natuurlijk of dit het moment is bitcoin te kopen en of de bodem is bereikt. Hiervoor kijken we naar een simpele en een iets complexere indicator.

Lange termijn van bitcoin is simpel

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Hieronder de totale geschiedenis van bitcoin op cryptobeurs Bitstamp. Dit is een van de oudste beurzen die handel in bitcoin aanbiedt. In de grafiek staat elke candle voor één maand en de inspiratie komt van Gödel.

Sinds 2012 beweegt bitcoin zich in een omgekeerd Nike-logo. Vooralsnog zijn er twee momenten geweest in de geschiedenis van bitcoin die doen denken aan de huidige situatie. Beide momenten kwamen vlak na een grote bullrun.

Bron: Tradingview

De eerste is in 2015, nadat bitcoin vlak daarvoor voor het eerst even duizend dollar waard was. De tweede keer speelde zich na de bullrun van 2017 af. Op dit moment stevent de koers af op de onderste blauwe lijn en als dit model stand kan houden, dan zal bitcoin vanaf dat moment snel omhoog bewegen.

Bij een grafiek als deze hoort een langetermijnstrategie, eentje die niet wordt beïnvloed door de dagelijkse beslommeringen van de bitcoin koers. Een van de beste strategieën is DCA, ofwel dollar cost averaging. Ook al wordt er gesproken over dollars, deze strategie leent zich natuurlijk ook voor euro’s.

Bitcoin kopen via DCA-strategie

In het kort is DCA een strategie waarbij je een vast bedrag in kleine stappen periodiek investeert in plaats van alles tegelijk. Stel dat je 1200 euro wil investeren, met DCA kun je er dan voor kiezen om gedurende een jaar elke maand 100 euro in te zetten.

Pin je overigens niet vast op die periode van een jaar, want dat is eigenlijk ook nog korte termijn. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe lang de bearmarkt zal duren.

Hash Ribbon zegt bitcoin kopen

Een andere indicator is om te kijken naar het verkoopgedrag van miners. Hiervoor gebruiken we de indicator hash ribbons en laat deze nou net ‘kopen’ aanraden.

Miners hebben geld nodig hebben om te kunnen minen, voor energie, locatie, personeel, etc. Als de koers te hard daalt, dan heeft dat impact op de inkomsten van miners en zullen ze meer bitcoin uit hun reserves moeten verkopen om liquide te blijven. Dat zorgt voor extra verkoopdruk op de markt

Om te bepalen of miners het moeilijk hebben en bitcoin moeten verkopen heeft Charles Edwards de hash ribbon ontwikkeld. Edwards schrijft dat als miners het opgeven, dit het beste moment is om bitcoin te kopen.

Bitcoin mining-capitulatie voorbij na 71 dagen

De bitcoin hash ribbon-indicator probeert perioden te herkennen waarin miners in nood verkeren en mogelijk capituleren. De veronderstelling is dat dergelijke perioden kunnen optreden als de bitcoin koers een dieptepunt bereikt heeft. Volgens Edwards is de huidige capitulatieperiode na 71 dagen eindelijk afgelopen.

Bron:lookintobitcoin

In de grafiek hierboven wordt links de hash rate (rekenkracht van alle miners) weergegeven. Rechts is de bitcoin koers in dollars.

De blauwe lijn is het bewogen gemiddelde van de hash rate in de afgelopen 30 dagen, de paarse lijn laat hetzelfde zien maar dan van de laatste 60 dagen.

Maar wat echt interessant is, zijn de oranje en groene verticale balken.

  • Oranje: 30 DMA daalt tot onder 60 DMA, hash rate daalt en miners capituleren
  • Groen: 30 DMA gaat terug boven 60 DMA, dit markeert het einde van de capitulatie van miners

Volgens Edwards, de bedenker van deze hele metriek, zal oranje nu eindelijk overspringen op groen.

.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Kleine voorspelling : als de merge een succes wordt (lees) buy the rumour sell the news . Gaan BTC holders schrik krijgen van de switch ( dat ETH BTC gaat kloppen in marketcap). Met als gevolg dat er heel veel BTC gaat verkocht worden = dus BTC gaat erg dalen en zo de rest van de markt nog harder . Plus dat het zoals ik al zei dat het Ethereum festijn een buy the rumour sell the news gaat worden (net voor de merge update harde stijging en er net na een hardere daling). Hou er rekening mee dat bearmarkets in crypto 2 jaar duren en we nu pas in de 6e maand zijn . Succes !

    21 augustus 2022

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.