Dit is waarom meer dan 20 centrale banken naar Ripple (XRP) kijken

Ripple is in gesprek met meer dan 20 centrale banken om te helpen bij het ontwikkelen van een CBDC. Dat zegt Brooks Entwistle, een van de managers van Ripple. Niet gek dat de cryptocommunity het fintechbedrijf en de bijbehorende munt XRP vaak omschrijft als ‘crypto voor de banken.’

CBDC belangrijk voor Ripple in 2023

Entwistle sprak over de inspanningen en wat Ripple van plan is met Central Bank Digital Currency’s (CBDC).

Hij legde uit dat interactie met toezichthouders over de hele wereld van onschatbare waarde is. In tegenstelling tot de VS verwelkomen regelgevers in Singapore, in Tokio, in Zwitserland, in het VK de dialoog en nemen ze deel aan rondetafelgesprekken.

Volgens Entwistle zijn CBDC’s een belangrijk aandachtspunt voor Ripple in 2023, hij presenteert zijn bedrijf als een leverancier van oplossingen voor Centrale Banken. ‘Er zijn meer dan 200 landen. Er zijn veel Centrale Banken en ze hebben verschillende behoeften en er zijn verschillende onderdelen van deze reis.’

Veel landen kunnen zelf geen CBDC ontwikkelen

Hoewel sommige landen vergevorderd zijn, denk aan China, zijn er veel opkomende markten die kleiner zijn, minder middelen hebben en andere problemen hebben waar Ripple een belangrijk onderdeel van kan zijn.

Zo is sinds 2021 al bekend dat Ripple een aantal verschillende pilots heeft die te maken hebben met deze ‘bank crypto’s’. Hieronder vallen twee projecten in de landen Bhutan en Palau. Dit klinkt natuurlijk super veelbelovend, maar het is goed om te benoemen dat dit geen ‘grote’ landen zijn voor crypto. Bhutan berekent zijn omzet in bruto nationaal geluk, en Palau heeft minder inwoners dan Volendam.

Ripple spreekt met meer dan 20 Centrale Banken

In deze context zei Entwistle dat Ripple al in dialoog is met meer dan 20 Centrale Banken:

‘We zijn dus in dialoog met niet tien, niet twintig, maar met nog veel meer Centrale Banken over de hele wereld over deze discussies.’

Wat dat betreft een gat in de markt. Kleinere landen zoals Bhutan en Palau hebben de middelen en mensen niet om een CBDC te ontwerpen en Ripple wel. Niet gek dat de pijlers gericht zijn op buiten de VS.

‘Het grootste deel van ons bedrijf bevindt zich momenteel buiten de VS,’ zei Entwistle. Hij zegt dat Ripple vooral veel vooruitgang boekt in cryptovriendelijke rechtsgebieden. ‘Daarom is interactie met toezichthouders in realtime erg belangrijk’, zei hij.

Wat is een CBDC?

CBDC is een vorm van digitale valuta die wordt uitgegeven door een Centrale Bank en die fungeert als een digitaal equivalent van fysieke valuta zoals bankbiljetten en munten. Een CBDC wordt gecreëerd en beheerd door een centrale bank en wordt gedekt door de reserves van die bank.

Het belangrijkste verschil tussen CBDC’s en cryptocurrency’s, is dat CBDC’s worden uitgegeven en beheerd door een centrale autoriteit, terwijl cryptocurrency’s in theorie gedecentraliseerd zijn en geen centrale autoriteit hebben. Dat betekent niet dat de kennis van een cryptobedrijf zoals Ripple niet waardevol kan zijn voor Centrale Banken.

Het doel van een CBDC kan variëren, maar het kan worden gebruikt als een alternatief voor contant geld, om de efficiëntie van betalingssystemen te verbeteren en om financiële inclusie te bevorderen door middel van digitale financiële diensten.

Grensoverschrijdende transacties

Ook kunnen CBDC’s internationale betalingen versimpelen. Entwistle zegt dat Ripple hier al een grote slag in heeft gemaakt. Hij noemt grensoverschrijdende transacties een van ‘de laatste grote onopgeloste financiële problemen of puzzels in de wereld.’

Om dit op te lossen is een wereldwijd netwerk nodig en Ripple biedt dat via hun RippleNet. Entwistle zegt dat de technologie nu in meer dan 70 landen beschikbaar is.

‘Je kunt niet van de ene op de andere dag een netwerk van 70 landen samenstellen met honderden deelnemers. Ja, er zijn veel geweldige innovaties in afzonderlijke corridors of binnen bepaalde regio’s. Maar wij bieden een holistische, wereldwijde oplossing. We moeten dus hard blijven werken en geweldige mensen blijven toevoegen.’

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Ripple heeft 2 jaar geleden samen met 50 Centrale Banken met ondersteuning van de Bank of International Settlements een private versie ontwikkeld van hun XRP-ledger op een federated sidechain.
    Ripple zit in de Digital Dollar Foundation (FED CBDC) en het Faster Payment Council, in de Digital Pound Foundation (UK CBDC) en de Digital Euro Association (CDBD EU). Daarnaast ligt Ripple al jaren ‘in bed’ met het IMF, de BIS, de Worldbank, het WEF en zelfs de VN gebruikt een applicatie op de XRP-ledger.

    Ripple is nauw verbonden met de Centrale Banken van niet alleen Palau en Bhutan maar ook India, de VS, de EU, UK, Brazilie, Mexico, Egypte , UAE en meer.

    1 maart 2023