Kan bitcoin 360 miljard euro verwachten vanaf maandag 2 augustus?

Duitse institutionele fondsen kunnen vanaf volgende week honderden miljarden euro’s in crypto investeren. Als daar ook maar een fractie daarvan bitcoin invloeit, dan is dat een bullish signaal van Duitse investeerders in crypto. En tegelijkertijd een motie van wantrouwen tegen het Europese monetaire beleid.

Vanaf maandag 2 augustus

Deze Duitse institutionele fondsen worden Spezialfonds genoemd en mogen volgens de nieuwe regels tot maximaal een vijfde van hun portefeuilles besteden aan cryptocurrency-gerelateerde investeringen. Die nieuwe regels gaan maandag op 2 augustus in onder de noemer Fondsstandortgesetz (Wet op de locatie van het fonds).

Duitse toezichthouders adviseren vermogensbeheerders nog steeds om voorzichtig te zijn bij het omgaan met crypto en dergelijke volatiele digitale activa.

Alleen institutionele beleggers

De mogelijkheid om crypto-activa te verwerven zal beperkt zijn tot Spezialfonds die alleen toegankelijk zijn voor institutionele beleggers. Deze beperking is ingesteld omdat veel juridische plooien nog niet gladgestreken zijn, met name met betrekking tot de bewaring van crypto’s.

Daarnaast wil het parlement dat fondsen niet direct blootgesteld worden aan cryptocurrency, om redenen van beleggersbescherming. De investeringen zullen daarom indirect zijn, bijvoorbeeld door middel van ETF’s, fondsen of certificaten.

De nieuwe wet zou Duitsland aantrekkelijker moeten maken voor investeringen op Europese en wereldschaal. Er is nog steeds een stille strijd gaande om financiële bedrijven vanwege de Brexit te overtuigen om naar Frankfurt te komen.

In theorie 360 miljard euro

Spezialfonds heeft naar schatting 1,8 biljoen euro aan activa onder beheer en is dus niet beschikbaar voor het grote publiek. Een vijfde van dit bedrag is 360 miljard euro, een significant bedrag aangezien de hele cryptomarkt nu een marketcap heeft van 1.330 miljard euro (1,3 biljoen).

Tim Kreutzmann zegt tegen Bloomberg dat het niet zo’n vaart zal lopen. Kreutzmann werkt voor BVI, een belangenorganisatie voor Duitse investeringsfondsen.

Hij verwacht dat Duitse fondsen veel conservatiever zullen zijn: ‘De meeste fondsen zullen aanvankelijk ruim onder de 20% blijven.’

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Wat denk jij dat het nieuws over de bitcoin duitsland voor invloed zal hebben op de koers. Op dit moment holt het achteruit. Moet ik we zenuwachtig worden??

  30 juli 2021
  • Neem eens een kijkje op de cirkel diagrammen van clockworkpartners (.com)
   Wat holt er volgens jouw achteruit?

   30 juli 2021
  • Je hoeft niet te reageren

   30 juli 2021
   • Als je het niet wil of kan begrijpen, ik neem/heb de tijd niet om het je uit te gaan leggen 😉

    30 juli 2021
 • Ze zullen wel beter weten dan in Bitcoin mee te gaan , xrp heeft een betere toekomst trouwens

  30 juli 2021
  • Hahahahahahahaha

   31 juli 2021
 • En waarom heeft XRP een betere toekomst als ik vragen mag?

  30 juli 2021
 • War te denken van Vechain? Daar komen meer en meer bedrijven in om alle fake te voorkomen

  30 juli 2021
 • 5% per bedrijf lijkt me wel de max.

  31 juli 2021
 • Koers van de king omlaag, koers van de onderdanen gaan nog harder minus. Xrp heeft niks te maken met defi er zijn ceo’s die hun zakken vullen.

  1 augustus 2021

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.