Bitcoin zaait geen angst, maar creëert ook geen hebzucht

Voor het eerst sinds 12 mei bevindt de bekende cryptocurrency-markt Fear and Greed Index zich in de neutrale zone. Daarvoor was het in een langdurige staat van angst, of extreme angst.

Bron: https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/

Bitcoin Fear and Greed Index is neutraal

Het spreekt voor zich dat de cryptocurrency-markt (evenals andere markten) bijzonder emotioneel is. Als de prijzen stijgen, hebben investeerders de neiging om hebzuchtig te worden, en vice versa: wanneer de koersen dalen worden ze juist bang. Marktsentiment is uiteraard psychologisch, maar kan ontzettend belangrijk zijn om op te letten bij het nemen van een investeringsbeslissing.

Een hulpmiddel dat het huidige marktsentiment voor cryptocurrency meet, is de Fear and Greed Index. Het meet gegevens uit verschillende bronnen, waaronder volatiliteit, marktmomentum en volume, sociale media, enquêtes, dominantie en trends.

Bron: https://alternative.me/crypto/fear-and-greed-index/

Op het moment van schrijven bevindt de index zich in een neutrale staat, wat sinds 12 mei dit jaar niet meer het geval is geweest. Sinds die datum heerste ofwel angst ofwel extreme angst, wat kan worden verklaard door de dalende prijzen, algehele stagnatie en besluiteloosheid.

Wat betekent dit voor de koers van Bitcoin?

Allereerst is het belangrijk op te merken dat de Fear and Greed Index het sentiment meet in de bredere cryptocurrency-markt en niet alleen bitcoin. Maar aangezien bitcoin nog steeds ontzettend dominant is op de cryptomarkt, en ook de neiging heeft om alle andere coins mee naar boven te tillen of juist de afgrond in te trekken, kunnen we stellen dat de index voor een groot deel wordt bepaald door bitcoin.

Op dit moment is het marktsentiment neutraal, wat een teken is van besluiteloosheid. Met andere woorden, de index laat zien dat beleggers nog steeds op zoek zijn naar een duidelijke richting.

Wat bepaalt angst en hebzucht?

Die richting kan door fundamenteel nieuws of door technische indicatoren een kant op worden geduwd. Fundamenteel nieuws kan zijn dat de Europese centrale bank bitcoin omarmt als de standaard waar de euro op gebouwd wordt (ha ha ha). Of dat een Amerikaanse politicus weer iets doms zegt over bitcoin.

Met technische indicatoren worden koersanalyses bedoeld. Op dit moment vormt zich een zogenaamde golden cross, wat volgens het boekje kan zorgen voor een stijging van 500%.

Bitcoin is uniek

Bitcoin heeft nog iets waar rekening mee gehouden moet worden. Je mag zelf bepalen of je dit fundamenteel, technisch, of toch iets anders vindt. De blockchain is volledig transparant, wat betekent dat je makkelijk naar data kan kijken om daar conclusies uit te trekken. Denk bijvoorbeeld aan het aantal nieuwe walletadressen per dag, aantal transacties of controleer wat whales doen. Deze vorm van transparantie vind je nergens. Niet bij goud, niet bij aandelen, niet op de huizenmarkt, eigenlijk nergens behalve bij crypto.

Wat betreft de index zelf, wanneer deze zich in een staat van extreme angst bevindt, duidt dit meestal op een goede koopkans, en wanneer deze zich in een staat van extreme hebzucht bevindt, is het meestal tijd om te verkopen. De meeste traders die gebruik maken van deze index, zien het als een contra-indicator.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.