Europese Centrale Bank maakt gehakt van Facebook’s cryptocurrency Libra

Yves Mersch van de Europese Centrale Bank (ECB), zegt dat Libra het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank kan ondermijnen.

Libra schadelijk voor Europese economische stabiliteit

Tijdens een conferentie van de Europese Centrale Bank in Frankfurt uitte Yves Mersch, een lid van de directie, zijn twijfels over Libra van Facebook. Hij ging in op de risico’s van deze cryptovaluta voor de Europese economische stabiliteit.

Mersch noemt het project als “verleidelijk maar verraderlijk”. Hij denkt dat bedrijfsvaluta’s weinig tot geen kans van slagen hebben als betrouwbaar alternatief op fiat valuta’s (zoals de euro en de dollar). Ook gaat hij in op de infrastructuur van de Libra Association en de reputatie van Facebook.

Libra Foundation is een kartel

Tijdens zijn toespraak wees hij er op dat Libra komt van dezelfde mensen die zich tegenover Verenigde Staten en de Europese Unie moesten verdedigen. Facebook moest zich naar aanleiding van een lek van persoonlijke data verdedigen, wat volgens Mersch een bedreiging voor onze democratie is. Een duidelijke verwijzing naar Cambridge Analytica.

Een andere zorg die Mersch ter gehore bracht, is de opzet van de Libra Association. Hij noemt dit een kartel van grote bedrijven op het gebied van betalingen, technologie en telecommunicatie.

Als gevolg hiervan heeft Libra geen van de karakteristieke kenmerken van cryptocurrency’s. Het is niet gedecentraliseerd, het is niet openbaar of grenzeloos noch censuurbestendig of neutraal. Het is een echte poging van grote bedrijven om de rol van centrale banken te spelen.

Vertrouw alleen een centrale bank

Mersch geeft toe dat fiat valuta’s ook zijn gecentraliseerd, maar in tegenstelling tot Libra hebben ze een soevereine entiteit en een centrale uitgifteautoriteit. Zijn twijfels zijn dan ook vooral gericht op de betrouwbaarheid van de bedrijven die het project moeten beheren. Volgens Mersch is er geen garantie dat deze bedrijven in het belang van de consument handelen, ook omdat ze toegang krijgen tot privégegevens die misbruikt kunnen worden.


Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over Libra?

Ontvang wekelijks nieuwsbrief


Hij zegt dat alleen een onafhankelijke centrale bank het vertrouwen van de consumenten heeft, omdat alleen een centrale bank een valuta betrouwbaar maakt.

In zijn toespraak sprak hij alle Europese burgers toe om niet verleid te worden door projecten zoals Libra. Ook hoopt hij dat burgers de veiligheid en degelijkheid van gevestigde betaaloplossingen en fiat valuta niet loslaten.  Tijdens zijn toespraak benadrukt Mersch herhaaldelijk dat consumenten particuliere bedrijven niet vertrouwen om een ​​gezond monetair systeem te creëren.

Toch sluit de ECB zich niet helemaal af voor crypto.

De houding van centrale banken ten opzichte van moderne vormen van geld zal in de loop van de tijd evolueren. Centrale bankiers hebben technologische ontwikkelingen op het gebied van geld omarmd en zullen nuttige nieuwe innovaties blijven verkennen.

Een belangrijke vraag is, denkt Mersch nu werkelijk in het belang van de Europese consument? Of is dit een schrikreactie omdat het monopolie op geldcreatie weleens uit handen genomen kan worden?

 


Altijd op de hoogte van het laatste cryptonieuws?

Meld je aan



Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • … onafhankelijke centrale bank het vertrouwen van de consumenten heeft …
    Dat valt nogal mee (tegen) na de laatste crisis, maar toch zie ik mijn pensioen liever bij de bank dan bij Mark Zuckerberg op de rekening staan.

    4 september 2019