IMF vreest voor crypto in Afrika, stelt regelgeving voor

Wie betaalt, bepaalt. Het Internationaal Monetair Fonds heeft een grote vinger in de pap in veel Afrikaanse landen. IMF ziet met lede ogen aan hoe steeds meer inwoners kiezen voor het gemak van crypto en dat zit niet helemaal lekker. Tijd voor regelgeving!

Het Internationaal Monetair Fonds wil dat er meer regulering komt op de cryptomarkten in Afrika, een van de snelst groeiende markten ter wereld.

Afrikaanse consumenten moeten beschermd worden

Volgens de blog moeten Afrikaanse landen hun inwoners beschermen tegen risico’s. Een van de genoemde risico’s is uiteraard de ineenstorting van FTX en het rimpeleffect ervan op de koersen van crypto’s, wat ‘leidt tot hernieuwde oproepen voor meer consumentenbescherming en regulering van de crypto-industrie.’

Bovendien stellen de auteurs dat ‘de risico’s van crypto-activa duidelijk zijn’ en ‘het tijd is om te reguleren’ om een ​​balans te vinden tussen het minimaliseren van risico’s en het maximaliseren van innovatie.

Volgende voorbeeld van internationale druk

Er zijn veel voorbeelden te vinden waarbij internationale krachten invloed uitoefenen op het monetaire beleid van Afrikaanse landen. De dood van de Libische Khadafi kan hier niet los van worden gezien. Hij was namelijk voorstander van een Afrikaanse munteenheid die niet afhankelijk was van de dollar, maar van goud.

Maar denk ook aan de invloed die de Franse Centrale Bank nog steeds heeft op zijn oud-koloniën in Afrika via de BEAC. Mocht je meer willen lezen over BEAC, de rol van kolonialisme en waarom bitcoin juist wel goed zou zijn voor deze regio, dan raden we dit artikel van Alex Gladstein aan.

IMF wil geen Bitcoin

Terug naar het IMF, want zij verstrekken veel leningen aan landen die het lastig hebben, en daar zijn er veel van in Afrika. Het IMF probeerde de Centraal-Afrikaanse Republiek ervan te weerhouden om Bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren. En nu, met de val van FTX, doet de gelegenheid zich aan om regelgeving er doorheen te drukken.

De blog van het IMF kijkt naar de Regional Economic Outlook van oktober 2022 voor Afrika, en ze stellen dat ‘de risico’s veel groter zijn als crypto als wettig betaalmiddel wordt aangenomen.’ Dit zou een bedreiging vormen voor de overheidsfinanciën als regeringen crypto als betaalmiddel accepteren.

Risico’s voor stabiliteit

Verder valt te lezen:

‘Beleidsmakers maken zich ook zorgen dat cryptocurrency’s kunnen worden gebruikt om illegaal geld uit de regio over te maken en om lokale regels te omzeilen om kapitaaluitstroom te voorkomen. Wijdverbreid gebruik van crypto kan ook de effectiviteit van het monetaire beleid ondermijnen, waardoor risico’s ontstaan ​​voor de financiële en macro-economische stabiliteit.’

Welke regels gelden nu al?

Volgens data van het IMF heeft 25% van de landen in Sub-Saharaans Afrika crypto formeel gereguleerd, terwijl twee derde enkele beperkingen heeft ingevoerd.

Er zijn ook landen die helemaal geen concurrentie dulden: Kameroen, Ethiopië, Lesotho, Sierra Leone, Tanzania en de Republiek Congo hebben cryptocurrency verboden, dit 20% van de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara vertegenwoordigt.

Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika hebben het hoogste aantal gebruikers in de regio. Deze drie landen hebben ook de grootste economieën van alle naties onder de Sahara.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.